Reumafonds

De geschiedenis van 85 jaar Reumafonds

14 november 2011
Het verhaal van het Reumafonds begint, ruim een eeuw geleden, bij de Amsterdamse huisarts Jan van Breemen. Van Breemen komt zo veel mensen tegen met ernstige gewrichtsklachten, dat hij reuma een volksziekte noemt. De bevlogen Van Breemen richt daarom in 1926 de Nederlandse Vereeniging tot Rheumatiekbestrijding op, het huidige Reumafonds. Het Reumafonds is het eerste en dus oudste fonds ter wereld op het gebied van reuma.

Reumafonds 85 jaar

Particuliere zaak
De reumabestrijding is altijd een particuliere zaak geweest: door fondsenwerving wordt geld bijeen gebracht om de doelen van het Reumafonds uit te voeren. Omdat er in de naoorlogse jaren geen collectieve voorzieningen zijn voor mensen met reuma, gaat zo'n 70% van de inkomsten naar individuele hulp in lokale ziekenhuizen en reumaklinieken. Op de plekken waar geen reuma-afdeling of kliniek is, rijden er speciale autootjes van de Mobiele Physische Therapie, om mensen met reuma thuis te behandelen.

Om door heel Nederland reumabehandelingen te kunnen aanbieden, heeft het Reumafonds veel geld nodig. Dat komt van oud papieracties, duivenvluchten en grabbeltonnen tot aan nationale loterijen en door de inzet van komiek Max Tailleur. De collecte is in de begintijd sterk afhankelijk van lokale initiatieven. Toch groeit het aantal vrijwilligers gestaag en tegenwoordig mogen we jaarlijks een beroep doen op zo'n 65.000 mensen.

Vakantie
Naast individuele hulp, staat het Reumafonds jarenlang voor 'vakantie'. In 1958 vertrekt voor het eerst een bus naar Hotel Rooding in Valkenburg. Een reis verzorgd door het Reumafonds, met verplegend personeel. In 1963 opent niemand minder dan Prinses Beatrix een speciaal Reumafonds-vakantiehuis in Bussum: het Jan van Breemen vakantiecentrum. Om aan de toenemende vraag te voldoen, opent in 1978 een nieuw complex haar deuren: Groot Stokkert in Wapenveld.

Van 'rolstoelfonds' naar onderzoeksfinancier
Hoewel de kwaliteit van leven verbetert dankzij verschillende aanpassingen in en om het huis, kan er medisch gezien nog nauwelijks iets aan reuma gedaan worden. Dat veranderde pas in de jaren '80. Tegenwoordig gaat ruim 60% van onze inkomsten naar onafhankelijk wetenschappelijk reuma-onderzoek. Het Reumafonds ondersteunt inmiddels 18 onderzoeksgroepen in alle academische ziekenhuizen. De nieuwste ontwikkeling in het reuma-onderzoek richt zich op elektrische stimulatie van zenuwen, waardoor ontstekingen geremd zouden kunnen worden.