Uitgeverij Bert Bakker

Said El Haji over De aankondiging

Onlangs verscheen De aankondiging, de derde roman van Said El Haji. In deze video van Lezen.tv vertelt de auteur over zijn roman en over het schrijfproces.

De aankondiging vertelt het bloemrijke verhaal van Sjaïba, later Moetalieb, de bastaardzoon van een courtisane en een edelman, die op 9-jarige leeftijd naar Mekka emigreert. De jonge Moetalieb ondervindt al snel dat het leven vol tegenslag is en dat het van groot belang is te blijven dromen. In dromen zegevieren durf en authenticiteit, dingen die in de echte wereld ver te zoeken zijn. In Mekka bouwt hij een bijzondere vriendschap op met Hafsa, een meisje dat in diepe armoede leeft, en met Akiel, een Yemenitische christen die gevlucht is om in vrijheid te kunnen leven. Hun kwetsbaarheid en de onmogelijkheid om zich aan te passen aan de Mekkaanse mores confronteren Moetalieb met een harde werkelijkheid.

De aankondiging beschrijft op meeslepende wijze de eeuw die voorafging aan de geboorte van de islam, gezien door de ogen van de grootvader van de profeet Mohammed, Moetalieb.

Said El Haji (Marokko, 1976) debuteerde in 2000 met De dagen van Sjaitan, dat vol lof werd ontvangen. In 2006 verscheen zijn tweede roman, Goddelijke duivel.