Universiteit van Amsterdam


Robbert Dijkgraaf verruilt KNAW voor Princeton

Gepubliceerd op 14 november 2011


Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), wordt per 1 juli 2012 directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton. Aan het IAS gaat Dijkgraaf bestuurlijke taken en onderzoekswerk combineren. Daarnaast blijft hij als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij treedt terug als president van de KNAW.

Het IAS is een onafhankelijk onderzoeksinstituut in Princeton (New Jersey, VS), dat voornamelijk gefinancierd wordt uit private middelen. Het instituut richt zich op wiskunde, natuurwetenschappen, historische wetenschappen en sociale wetenschappen. Het heeft een permanente staf van 28 hoogleraren en ontvangt jaarlijks ongeveer tweehonderd internationale gastonderzoekers. In totaal huisvestte het instituut 27 Nobelprijswinnaars - onder wie Albert Einstein - en 38 winnaars van de Fields-medaille, de hoogste onderscheiding in de wiskunde.

Dijkgraaf (1960) doet onderzoek op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Hij studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde cum laude bij Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Dijkgraaf vertrok vervolgens naar het IAS in Princeton. In 1992 werd hij benoemd tot hoogleraar Mathematische fysica aan de UvA. Voor zijn wetenschappelijke werk ontving hij in 2003 de Spinozapremie. Sinds 1 januari 2005 is Dijkgraaf universiteitshoogleraar aan de UvA. Op 1 mei 2008 werd hij president van de KNAW.