Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vliegtaks Di Rupo erg nadelig voor concurrentiepositie Luchthaven Zaventem

klok 14 november 2011

"De belasting die Di Rupo wil innen op dure business class tickets zal passagiers en maatschappijen uit Zaventem wegjagen en de concurrentiepositie van de nationale luchthaven stevig aantasten." Dat zegt N-VA-Kamerlid Bert Wollants.

Belastingsverhoging is contraproductief

De vliegtaks die nu op tafel ligt bij de onderhandelaars kan leiden tot een aanzienlijke daling van het aantal passagiers en vluchten op de nationale luchthaven. De taks van 60 euro die zal geheven worden op first- en businessclass tickets maakt dat dit aanbod voor vele luchtvaartmaatschappijen niet langer winstgevend zal zijn. "De belastingsverhoging zal de maatschappijen en hun passagiers wegjagen wat nadelig is voor de werkgelegenheid en de economische activiteit op Zaventem. Jet Airways heeft al laten weten dat het zijn positie op Brussels Airport zal moeten herzien als de taks erdoor komt. Ik vrees dat er nog maatschappijen hun voorbeeld zullen volgen", aldus Bert Wollants.

Scheeftrekking concurrentiepositie

De belasting treft enkel Zaventem wat haar positie ten opzichte van de regionale luchthavens en vooral van de luchthaven van Charleroi verder scheeftrekt. In Charleroi zijn enkel lowcost luchtvaartmaatschappijen actief waarop deze belasting niet van toepassing is. Bovendien geniet de luchthaven van Charleroi, die de laatste jaren enorm is gegroeid, van een reeks gratis luchtvaartnavigatie- en veiligheidsdiensten die het voor Zaventem reeds moeilijk maakt om tegen te concurreren en tegelijkertijd de kosten voor de maatschappijen te drukken.

Deze vliegtaks zal de oneerlijke concurrentie met de luchthaven van Charleroi alleen maar verder in de hand werken. "Telkens weer is de luchthaven van Zaventem het slachtoffer van het eenzijdige beleid van de federale regering, het is maar al te duidelijk wie er de plak zwaait bij de onderhandelaars. Toen ik voor de zomer aan de alarmbel trok over deze plannen deelde staatssecretaris Schouppe (CD&V) onze bezorgdheid, vandaag kiest men voor een aanval op onze welvaart", besluit Wollants. Auteur(s): Bert Wollants, Kamerlid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be