Algemene Onderwijsbond

14-11-2011

Basisscholen financieel in zwaar weer

Verschillende basisscholen en scholenstichtingen in Groningen, Gelderland en Limburg hebben grote financiële problemen. Oorzaken? Het achterblijven van het aanpassen van de formatie, een teruglopend leerlingenaantal, bezuinigingen vanuit de overheid en/of bestuurlijk amateurisme.

Basisschool Elckerlyc in het Limburgse Nuth gaat dicht per 1 augustus 2012. Volgens stichting Movare is de school in Nuth met 36 leerlingen te klein om te blijven voortbestaan. De vijf personeelsleden hebben een werkgelegenheidsgarantie en kunnen aan de slag bij een andere school van de stichting Movare. Openbaar onderwijs van Stichting PROO op de Noord-Veluwe zit financieel in de problemen en er gaan 15 fulltime banen verloren. Bij onderwijsstichting Baasis in de provincie Groningen verdwijnen 11 fulltime banen.

Grote zorgen
De oorzaken lopen uiteen van het achterblijven van het aanpassen van de formatie, een teruglopend leerlingenaantal, bezuinigingen vanuit de overheid, tot bestuurlijk amateurisme. "Wij maken ons toenemende zorgen," zegt AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen. "Daar waar krimp zit en het bestuur niet op tijd heeft kunnen anticiperen, loopt het uit de hand. Maar dit mag niet ten koste gaan van het personeel en het onderwijs. Op dit moment voeren we in alle rayons overleg over de personele gevolgen in dit soort situaties."

Spagaat
Er zijn diverse onderzoeken geweest naar de rode cijfers van scholen en het omgaan van schoolbesturen met de lumpsumregeling. Er zijn teveel schoolbesturen die het niet meer kunnen bolwerken. Voor het openbaar onderwijs is bijvoorbeeld sprake van veel ondoorzichtigheid rondom de verzelfstandiging. De vraag is of ze in het verleden voldoende bruidsschat hebben meegekregen om te kunnen overleven. Ook is er door toedoen van de politiek een spagaat ontstaan: fusies mogen niet meer, maar eenpitters kunnen zich moeilijk redden.

Meer bezuinigingen
"Eenpitters lopen extra risico," zegt Verheggen. "Schoolbesturen kunnen dit vanwege hun omvang simpelweg niet opvangen. Op dit moment brengen we het onder de aandacht in alle gesprekken die we hebben met politieke partijen i.v.m. de behandeling van de begroting Onderwijs in de Tweede Kamer begin december." En dan staan er ook nog de bezuinigingen op passend onderwijs voor de deur. "Omdat de Minister weigert de bezuiniging van tafel te halen door het inzetten van het budget voor prestatiebeloning, gaat het straks om duizenden banen. Wij maken ons daar ernstig zorgen over en ook dat brengen we op alle mogelijke manieren onder de aandacht van de politici."