Gemeente Het Bildt


Groene LED verlichting in buitengebied

14-11-2011 15:12

De gemeente het Bildt gaat het energieverbruik van de straatverlichting drastisch naar beneden brengen.

Om dit te bereiken zal in de lichtmasten in het buitengebied van de gemeente groene LED verlichting worden aangebracht. Ook zal het `dimbeleid' worden voortgezet. Met deze initiatieven hoopt de gemeente het Bildt het energieverbruik van straatverlichting met 30 procent te verminderen.

Meer besparend en minder vervuilend
Een goede openbare verlichting is de verantwoordelijkheid van de gemeente.
De gemeente het Bildt volgt een uitvoeringsplan openbare verlichting wat loopt tot 2013. Met dit plan wil de gemeente het energieverbruik van straatverlichting verminderen, maar ook de `lichtvervuiling' in met name het buitengebied aanpakken. Het toepassen van groene LED verlichting in het buitengebied is erg energiebesparend. Daarnaast is het ook goed voor de nachtdieren die in het buitengebied leven. Het benadrukt de duistere waarde van het gebied, en de lichtmasten zijn van uit de verte niet of nauwelijks meer zichtbaar. Hierdoor is er ook in veel mindere mate sprake van lichtvervuiling. Op dit moment wordt al groene LED verlichting gebruikt in de masten langs de Attesweg, binnenkort zullen ook de masten langs de Bildtdijken met LED's worden uitgerust.
"We zijn een duurzame gemeente en daar hoort energiebesparing op deze manier ook bij", aldus wethouder Nel Haarsma van de gemeente het Bildt.
---