Schrappen begeleiding vluchtelingen leidt tot hogere kosten

Persbericht van VNG

Den Haag, 14 november 2011 - De Rijksoverheid wil de gemeentelijke taken voor inburgering stopzetten. Daardoor verdwijnt ook de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen. Zonder deze begeleiding zullen veel vluchtelingen langer over hun integratie doen en dat kost de samenleving méér geld, stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en VluchtelingenWerk Nederland.

Gemeenten hebben nu de wettelijke taak om vluchtelingen die zich in Nederland mogen vestigen, te begeleiden bij hun integratie. Het Rijk wil die taak weghalen bij gemeenten en vluchtelingen zelf verantwoordelijk maken voor de integratie.

VluchtelingenWerk Nederland en de VNG vrezen dat vluchtelingen zonder begeleiding eerder in de problemen komen en in de marge van de samenleving verdwijnen. "Laten we niet uit het oog verliezen dat het hier mensen betreft die gevlucht zijn voor politiek geweld, oorlog of zelfs marteling. Wie mag blijven, kan beginnen met het leren van de Nederlandse taal, maar moet ook meteen de weg vinden in onze complexe samenleving. Dat is in dit stadium te veel gevraagd. Vluchtelingen hebben daarbij enige hulp nodig", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Iedereen is erbij gebaat dat vluchtelingen snel integreren, meedoen en een baan vinden. Dat is goed voor zowel de vluchteling als ook voor Nederland. De VNG en VluchtelingenWerk doen daarom een dringende oproep om de begeleiding te behouden. "Veel vluchtelingen zijn juist ondernemende en moedige doorzetters die niets liever willen dan hun steentje bijdragen aan onze maatschappij en zich nuttig maken. Met een beetje begeleiding gaat dat proces veel sneller. Zonder begeleiding kunnen mensen vastlopen en dat kost de samenleving geld. Dus door te bezuinigen op de begeleiding, komt de rekening op de lange termijn alsnog bij de overheid", aldus Kees Jan de Vet, lid directieraad VNG.

*

Links:
http://www.vng.nl



Razende Robot Reporter