Rijksoverheid


14 november 2011

Verzoek om aandacht voor situatie m.b.t. geluidsoverlast van de helikopters in omgeving Gilze-Rijen

Hierbij ontvangt u de reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie (VCD) om aandacht voor de situatie met betrekking tot geluidsoverlast van de helikopters in de omgeving van Gilze en Rijen. Dit verzoek is ingezonden op 27 oktober jl. met kenmerk 2011Z20596/2011D52132. Tevens ontvangt u hierbij de reactie op het verzoek van de VCD om aandacht voor de situatie met betrekking tot geluids- en trillingsoverlast veroorzaakt door vliegbasis Gilze-Rijen. Dit verzoek is eveneens ingezonden op 27 oktober jl. met kenmerk 2011Z20848/2011D52139. In deze verzoeken vraagt de VCD om respectievelijk een afschrift van mijn antwoord op de brief van de familie Vroegop uit Gilze en om een reactie op de brief van mevrouw A. van Lankveld uit Gilze. Ik heb beide brieven beantwoord en stuur u daarvan een afschrift als bijlage.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

drs. J.S.J. Hillen



Ministerie van Defensie

Geachte heer en mevrouw Vroegop,

Dank voor uw brief van 18 oktober ji. over de helikopteroverlast op Gilze-Rijen. Ik begrijp dat de situatie waarin u nu al geruime tijd verkeert zeer pijnlijk voor u is en ik neem uw klacht dan ook zeer serieus. Op 7 oktoberjl. heeft Defensie de onderzoeksinstituten TNO en NLR opdracht gegeven onderzoek te doen naar het risico van schade aan gebouwen ten gevolge van helikoptergeluid en de trillingen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bepalend voor de beantwoording van uw vragen. Ik verwacht dat dit onderzoek eind van dit jaar zal zijn voltooid. Op dat moment zal ik inhoudelijk ingaan op uw brief. Tot die tijd zal het helikoptervliegen boven de Nerhoven in Gilze zoveel mogelijk worden beperkt. Het spijt mij u op dit moment niet inhoudelijk te kunnen berichten, maar ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mijn reactie stuur ik in afschrift aan de vaste commissie voor Defensie.

Hoogachtend,

D; MINISTER VAN DEFENSIE

drs. J.S.J. Hillen



Ministerie van Defensie

Geachte mevrouw Van Lankveld,

Dank voor uw brief van 19 oktober ji. over de helikopteroverlast op Gilze-Rijen. Ik begrijp dat de situatie waarin u nu al geruime tijd verkeert zeer pijnlijk voor u is en ik neem uw klacht dan ook zeer serieus. Op 7 oktoberjl. heeft Defensie de onderzoeksinstituten TNO en NLR opdracht gegeven onderzoek te doen naar het risico van schade aan gebouwen ten gevolge van helikoptergeluid en de trillingen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bepalend voor de beantwoording van uw vragen. Ik verwacht dat dit onderzoek eind van dit jaar zal zijn voltooid. Op dat moment zal ik inhoudelijk ingaan op uw brief. Tot die tijd zal het helikoptervliegen boven de Nerhoven in Gilze zoveel mogelijk worden beperkt. Het spijt mij u op dit moment niet inhoudelijk te kunnen berichten, maar ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mijn reactie stuur ik in afschrift aan de vaste commissie voor Defensie.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN DEFENSIE

drs. J.S.J. Hillen