Rijksoverheid


14 november 2011

Beantwoording vragen van het lid Timmermans over de verijdelde Iraanse terreuraanslagen in de Verenigde Staten (ingezonden 12 oktober 2011).

Geachte Voorzitter, Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Timmermans over de verijdelde Iraanse terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Deze vragen werden ingezonden op 12 oktober 2011 met kenmerk 2011Z20074.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal



Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Defensie, op vragen van het lid Timmermans (PvdA) over de verijdelde Iraanse terreuraanslagen in de Verenigde Staten.

Vraag 1 Kent u de berichten over een complot van de Iraanse Revolutionaire Garde om de Saoedische ambassadeur in de VS te vermoorden? (BBC) Antwoord Ja. Vraag 2 Deelt u de mening dat deze schandalige plannen niet alleen verwerpelijk zijn maar tevens een directe bedreiging vormen voor de stabiliteit in de Arabische regio? Antwoord Ja. Vraag 3 Bent u bereid, zowel rechtstreeks als met de EU, gezamenlijk deze Iraanse plannen scherp te veroordelen en in overleg met de VS te bezien welke maatregelen genomen kunnen worden om het Iraanse regime hiervoor te straffen? Zo nee, waarom niet? Antwoord Indien de Iraanse regering bij de aanslagen betrokken blijkt te zijn, veroordeel ik dit ten zeerste. De meest effectieve reactie wordt in samenspraak met de EU en de VS bepaald. Vraag 4 Zijn er aanwijzingen dat de Iraniërs ook in Nederland en Europa dergelijke terreurdaden in voorbereiding hebben? Zo ja, welke aanwijzingen kent u? Antwoord Hiervoor zijn geen aanwijzingen. Vraag 5 Bent u bereid er voor te zorgen dat de Nederlandse veiligheidsdiensten in overleg met bondgenoten alle noodzakelijke acties ondernemen om plannen voor eventuele Iraanse staatsterreur op Europees grondgebied te voorkomen? Antwoord De regering is voortdurend waakzaam en de relevante diensten in binnen- en buitenland zijn dagelijks bezig onverhoopte voorbereidingen op terreurdaden op te sporen.