Gemeente Tilburg

Persbericht
14 november 2011

Atletiekbaan Stappegoor krijgt energiezuinige LED-verlichting

Nieuwe verlichting is pilotproject voor alle buitensportaccommodaties

De atletiekbaan in gebied Stappegoor krijgt nieuwe verlichting. Het huidige lichtsysteem is sterk verouderd en geeft onvoldoende verlichtingssterkte op met name het middenterrein. De nieuwe verlichting wordt klasse II LED-verlichting wat een aanzienlijke besparing van energie en geld oplevert en de organisatie van topwedstrijden mogelijk maakt. De aanleg start in het voorjaar van 2012.

Klasse II LED-verlichting

Met de huidige, verouderde verlichting zijn avondtrainingen voor bijvoorbeeld speer- en discuswerpen niet mogelijk. Met de geplande LED-verlichting kunnen voortaan wedstrijden op hoger niveau (klasse II) gefaciliteerd worden. Ook wordt het mogelijk de verlichting voor de baan en het middenterrein flexibel in te zetten, waardoor een besparing van zo'n 50% op de energiekosten behaald wordt.

Wethouder Jan Hamming (sport): "De hoogwaardige verlichting past goed bij de uitstraling van de baan met Mondo-toplaag, die van Olympisch niveau is. De verlichting versterkt daarnaast de koppositie van Tilburg als stad waar we moderne verlichting gebruiken om energie te besparen."

Ook voorzitter Henk Vinken van AV Attila is blij met het besluit voor de nieuwe verlichting: "De dynamische LED-verlichting past goed bij ons doel om intensiever en effectiever gebruik te maken van de baan. Belangrijke baanwedstrijden komen nu in beeld en ook dat draagt bij aan de atletiekstad die Tilburg wil zijn. Met de forse eigen bijdrage laten we bovendien zien dat we midden in de Tilburgse samenleving staan. We upgraden niet alleen onze accommodatie, maar verbinden dat met een maatschappelijke agenda."

Pilotproject

De komst van de nieuwe LED-verlichting is aangemerkt als pilotproject voor het complete sportgebied Stappegoor en in een later stadium voor alle buitensportaccommodaties van Tilburg. Het besluit past goed in de Taskforce Verlichting van de gemeente Tilburg; de stad loopt voorop op het gebied van energiezuinige projecten in openbare verlichting.
---