Inspectie v/h Onderwijs


Vernieuwde brochure over (zeer) zwakke scholen

14 november 2011

De Inspectie van het Onderwijs komt met een geactualiseerde versie van de brochure over haar toezicht op zwakke en zeer zwakke scholen. De titel van de brochure `Toezicht op zwakke en zeer zwakke scholen - zo werkt het' geeft al aan wat de lezer mag verwachten: een heldere uitleg over het toezicht.

Daling aantal zeer zwakke scholen

In de afgelopen periode is het aantal zeer zwakke scholen gedaald. Toch komen er nog steeds nieuwe zeer zwakke scholen bij. Het beleid van de inspectie blijft erop gericht het ontstaan van nieuwe zeer zwakke scholen te voorkomen. Ook wil ze de tijd dat een school zeer zwak is zoveel mogelijk bekorten.

Met dat doel heeft de inspectie enkele veranderingen in de aanpak van de (zeer) zwakke scholen aangebracht. De brochure beschrijft hoe de inspectie te werk gaat.

Preventie

Zo is er meer nadruk op preventie. Eerder dan tot nu toe het geval was, wordt het bestuur van een school erop gewezen als de onderwijsresultaten achteruitgaan. De eisen om van zeer zwakke basisschool weer basistoezicht te krijgen zijn aangescherpt. De inspectie blijft een school die zich heeft verbeterd langer en kritischer volgen.

Samenvatting inspectierapport

De inspectie maakt van elk rapport van bevindingen van een zeer zwakke school een publieksvriendelijke samenvatting. Het bestuur van een zeer zwakke school is wettelijk verplicht deze samenvatting aan alle ouders te sturen, vergezeld van een brief. De inspectie zet de samenvatting tegelijk met het rapport op haar website en is dan te vinden via `Zoek Scholen'.

Meer informatie


* Toezicht op zwakke en zeer zwakke scholen - zo werkt het PDF-bestand, 87kB

Zie het origineel