Openbaar Ministerie

Overvaller krijgt van rechtbank 4,5 jaar gevangenisstraf

14 november 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft een 50-jarige Zoetermeerder veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf. De man pleegde twee overvallen en een diefstal met geweld.

De rechtbank achtte bewezen dat de Zoetermeerder op 3 februari 2011 de Etos aan het Koninging Julianaplein in Voorburg overviel. De man bedreigde een van de medewerksters met een mes en wilde geld. De vrouw werd door de overvaller met het mes in haar been geprikt. Op 18 mei is het raak bij de Hoogvliet aan de Leyweg in Den Haag. Daar pleegde hij een diefstal met geweld. Niet veel later, op 8 juni overvalt de Zoetermeerder vervolgens de Eco Plaza in de Torenstraat in Den Haag. Ook hier bedreigde hij het personeel weer met een mes. Bij de overvallen en de diefstal met geweld maakte de man in totaal EUR1.345 buit.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting op 28 oktober dat de overvallen de betrokkenen grote angst heeft aangejaagd. Slachtoffers van dit soort geweld kunnen daarvan nog lang lichamelijke en psychische klachten ondervinden. Het gewelddadige gedrag van de overvaller versterkt bovendien de gevoelens van onveiligheid en angst in de samenleving. Dat is ook de reden dat het Openbaar Ministerie in dergelijke zaken een forse gevangenisstraf eist. In deze zaak was de eis zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.