Gemeente Valkenburg aan de Geul

Ambassadeur verwelkomt nieuwe millenniumgemeente

Op 14 november heette millenniumdoelen ambassadeur Christiaan Rebergen de gemeente Valkenburg aan de Geul welkom tijdens een speciale bijeenkomst in de Stationnerie.Â

De gemeente Valkenburg aan de Geul wil haar bijdrage aan een duurzame en maatschappelijk verantwoorde samenleving bekrachtigen door zich aan te sluiten bij de Nederlandse millenniumgemeenten. Op deze manier wil Valkenburg aan de Geul duidelijker laten zien wat de gemeente bijdraagt aan de millenniumdoelen. Ook creëert de gemeente hiermee meer draagvlak en synergie bij bedrijven, maatschappelijke organisaties en samenleving voor het tot stand brengen van gezamenlijke initiatieven.

Acht millenniumdoelen
In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS en om in te zetten op verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Deze beloften zijn samengevat in de acht Millenniumdoelen. De doelen moeten in 2015 gehaald zijn.

Millenniumgemeente
Om deze millenniumdoelen voor 2015 daadwerkelijk te kunnen halen, startte de VNG in 2007 de 'Millennium Gemeente' campagne. Inmiddels zijn er al meer dan 151 millenniumgemeenten, waaronder nu ook Valkenburg aan de Geul. Deelnemende gemeenten kiezen voor een eigen invulling, onder de gezamenlijke, herkenbare vlag. Voor sommige gemeenten betekent dit nieuwe impulsen voor het mondiaal beleid. Voor andere gemeenten betekent het dat bestaande activiteiten in de schijnwerpers worden gezet en in breder verband worden gebracht. Valkenburg aan de Geul richt zich op het laatste en met name op de doelen

- armoedebestrijding: Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
- verbetering toegang onderwijs: Alle jongens en meisjes gaan naar school

- duurzaamheid: Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
- fairtrade: Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp

Millenniumcampagne
Voor de millenniumcampagne in Valkenburg aan de Geul zijn particuliere initiatieven vertegenwoordigd in het Platform Wereldburgerschap. Het Platform Wereldburgerschap gaat samen met het College van B&W en de Raad een Mondiale Ontwikkelingsagenda samenstellen. Samen met Stichting Global Exploration en het Stella Maris college wordt op 18 november 2011 de jongerenactiviteit âThe World into your Classroomâ. georganiseerd. De leerlingen maken dan kennis met millenniumdoelen en nemen deel aan een spel om culturen, particuliere initiatieven en vluchtelingen beter te leren kennen. Verder worden op dit moment de mogelijkheden onderzocht om een stedenband aan te gaan met Nyeri in Kenia. Maar Valkenburg aan de Geul zoekt de internationale samenwerking ook op bij haar buren in de Euregio. Zo wil men graag de krachten bundelen met de Euregio Maas-Rijn in een euroregionaal platform en worden samen met Welt Forum Aachen plannen gemaakt voor een internationale jongerenactiviteit in 2012. Op 8 maart 2012 wordt samen met Vluchtelingenwerk voor Valkenburg een Dag voor de Vrouw georganiseerd.

Â