Politie Brabant Zuid-Oost

Politie begint Donkere Dagen-offensief tegen overvallen

Brabant Zuid-Oost, 14-11-2011 o Politie Brabant Zuid-Oost heeft maatregelen genomen in het Donkere Dagen-offensief tegen overvallen. Zo is er een nieuwe top-50 van potentiële overvallers opgesteld, is er een speciaal overvallenteam in het leven geroepen en wordt steeds meer samenwerking gezocht met de partners. Dit alles met het doel om het aantal overvallen terug te dringen.

Overvallenteam

De politie heeft gemerkt dat het aantal overvallen dit jaar al iets hoger ligt dan in dezelfde periode van 2010. Om hier een stevige vuist tegen te kunnen maken, is gekozen voor één overvallenteam voor de hele regio Zuidoost-Brabant. Dat is woensdag 9 november van start gegaan en gaat overvallen oppakken die sinds begin juni zijn gepleegd.

Top-50

Eén van die maatregelen die ook vorig najaar al was genomen, is dit keer verder uitgewerkt: een top-50 van potentiële overvallers. De lijst is ook nu weer samengesteld op basis van informatie uit de politiesystemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om personen die al eens een overval hebben gepleegd of die door de politie in staat worden geacht een overval te gaan plegen. De politie gaat deze mensen extra in de gaten gehouden. Zo zal de buurtbrigadier in hun wijk bij hen op huisbezoek gaan.

Samenwerking

De aanpak van overvallen is niet een zaak van de politie alléén. Partijen als Openbaar Ministerie, gemeenten, bedrijfsleven en woningbouwverenigingen spelen hierin ook een rol. Politie Brabant Zuid-Oost zoekt steeds meer samenwerking om vooral preventief overvallen te voorkomen. Zo heeft de gemeente Eindhoven een actieplan ontwikkeld waarin ook de politie een belangrijke rol speelt. Ook is er geregeld overleg met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, dat zelf ook maatregelen neemt om overvallen te voorkomen.

Overvalcijfers

In de politieregio Brabant Zuid-Oost werden t/m zondag 13 november in totaal 75 overvallen gepleegd. Daarvan werden tot nu toe 20 overvallen opgelost. In totaal werden 30 verdachten aangehouden. Vijf (geplande) overvallen werden door de politie 'stukgemaakt'.

Hulp nodig

Na een overval wordt altijd uitgebreid onderzoek gedaan. Ook onderzoekt de politie eventuele verbanden tussen de overvallen. Alle politiemedewerkers zijn gericht op het inwinnen van informatie en de bestrijding van de overvallen. De politie wil de daders zo snel als mogelijk aanhouden. Daarbij heeft zij de hulp van burgers in de regio nodig.

Alertheid

De politie vraagt burgers dan ook alert te reageren bij verdachte situaties. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer. De politie adviseert slachtoffers van een overval om de overvaller(s) niet tegen te werken. Het is verstandiger om kenmerken van de dader(s) en eventuele vervoermiddelen te onthouden. Een goed signalement kan de politie helpen de dader(s) te achterhalen. Met behulp van getuigenoproepen in de media en het versturen van een SMS-Alert bij een overval roept de politie de hulp van burgers in om verdachten te kunnen opsporen.

'Pak de overvaller, pak de mobiel'

Deze landelijke campagne is onlangs gelanceerd. Getuigen van een overval die iets hebben gefotografeerd of gefilmd, kunnen dat beeldmateriaal naar de politie sturen. Kijk voor meer informatie op de website www.nederlandveilig.nl/pakdeovervaller.