Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland


Tweede Kamer bespreekt zorgbegroting

De Tweede Kamer discussieerde, in de tweede week van november, over de VWS-begroting en V&VN was er natuurlijk bij. In de begroting van VWS is er voor 2012 in totaal bijna EUR63 miljard beschikbaar voor de zorg. Voor 2011 was dat nog EUR61 miljard. Ondanks alle aangekondigde bezuinigingen, bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg, investeert het kabinet bijna 1 miljard in de intramurale langdurige zorg. V&VN heeft tijdens de begrotingsbehandeling gekeken welke maatregelen het kabinet treft voor verpleegkundigen en verzorgenden en welke voorstellen de diverse politieke partijen doen.

Op 15 november stemt de Kamer over de totale begroting van VWS en alle ingediende moties. Na de stemming is pas duidelijk of de voorstellen worden uitgevoerd. Hiervoor is wel een meerderheid van stemmen in de Tweede Kamer nodig.
Hierbij een greep uit een aantal voorstellen die aanbod kwamen:

2000 extra wijkverpleegkundigen
Als vervolg op het succesvolle programma `De Zichtbare schakel' met als doel het inzetten van 250 extra wijkverpleegkundigen in 40 aandachtswijken, is er een motie ingediend voor het opnieuw inzetten van 2000 extra wijkverpleegkundigen. Kleinschalige zelfsturende verpleegkundige teams die wijkgericht werken hebben zich ruimschoots bewezen als het gaat om kwaliteit van zorg, doelmatigheid en patiëntentevredenheid. Onder de motie ligt een amendement (een voorstel voor financiële dekking). Het gaat hierbij om een bedrag van bijna 200 miljoen.

Voldoende vakbekwame collega's
Een belangrijk speerpunt van dit kabinet is dat er voldoende en goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden zijn. Hiervoor investeert het kabinet bijna 1 miljard in de intramurale langdurige zorg. Diverse partijen hebben gevraagd of de 12.000 extra medewerkers ook daadwerkelijk in 2013 aan de slag zijn, en welk opleidingsniveau deze medewerkers hebben. Dit blijft nog onduidelijk. Recent heeft Menzis in samenwerking met V&VN een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van zorg onder zorgverleners. Dit rapport werd bij de begrotingsbehandeling onder de aandacht gebracht, vooral het feit dat
1/5 van de zorgverleners aangeeft dat zij pijn hebben na het werk. Voor het behoud van medewerkers is het van groot belang dat dit wordt opgepakt. De staatssecretaris heeft aangegeven dat zij zich gaat verdiepen in de aanbevelingen van dit rapport. Ook neemt zij het voorstel over dat bij de eerste herregistratie van verpleegkundigen een brief wordt meegestuurd met een oproep om in de zorg te gaan werken. Mogelijk levert dit weer extra collega's op.

Meer invloed
Opnieuw is er aandacht gevraagd voor de Verpleegkundige/Verzorgende Advies raden (VAR). Het kabinet neemt het voorstel over om de invloed van professionals op het beleid van de zorginstelling te verbeteren door het zichtbaar maken van een VAR in de verantwoording van zorginstellingen. Het (meer) betrekken van medewerkers bij het beleid van de zorginstelling en bij fusies tussen zorginstellingen komt terug in de Wet Cliëntenrechten Zorg die de Kamer nog bespreekt.