GroenLinks
Europese ministers steunen noodplan voedselbanken

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is opgelucht dat nu ook de Europese ministers een noodplan accepteren voor steun aan voedselbanken tot en met 2013. Eerder kreeg Cornelissen al een meerderheid van het Europarlement achter haar plan voor een noodoplossing voor het EU-voedselprogramma.

"Ik ben opgelucht dat de jarenlange steun die de Europese Unie aan Europese voedselbanken heeft verstrekt, niet in één klap ophoudt te bestaan. Het EU-voedselprogramma kan geen structureel armoedebeleid vervangen, maar om een hulpprogramma dat tot 2014 loopt acuut te beëindigen midden in een zware economische crisis is onmenselijk."

Kleinere landbouwoverschotten

Het voedselhulpprogramma van de Europese Unie verdeelt voedsel uit de landbouwoverschotten over voedselbanken in Europa. Aangezien de overschotten steeds kleiner worden, koopt de EU extra voedsel om voor voldoende middelen voor het hulpprogramma te zorgen. Dat is eerder dit jaar door de Europese rechter verboden, waardoor er plotseling nog maar een vijfde deel van het voedsel van vorig jaar beschikbaar is en in 2013 helemaal niets meer. Zes landen waaronder Nederland blokkeerden een noodoplossing voor deze situatie.

Aangezien Nederland tot de blokkerende landen behoorde, had GroenLinks ook in de Tweede Kamer aangedrongen op een redelijke regeling voor de komende twee jaar. Staatssecretaris Henk Bleker wilde daar echter niets van weten en legde een kamermotie van Rik Grashof (GroenLinks) en Ger Koopmans (CDA) naast zich neer. Maandagmiddag kon er toch een oplossing gevonden worden dankzij de instemming van Duitsland:

"Ik vind het gênant dat Bleker de roep van de Tweede Kamer om een noodoplossing voor mensen die honger riskeren negeerde. Nederland werd hier ook stevig op aangesproken door de eurocommissaris. Met de instemming van Duitsland is Bleker voor een meerderheid niet meer nodig."

Meer informatie

Cornelissen bezoekt regelmatig voedselbanken in heel Europa. Ze schrijft daar steeds een uitgebreid verslag van. Die zijn te vinden in het dossier Voedselbanken.