Politiebond ACP

ACP stuurt inzet nieuwe CAO Politie aan minister

De ACP heeft vandaag (maandag 14 november) de eigen inzet voor de nieuwe CAO Politie naar minister Opstelten van Veiligheid & Justitie gestuurd. "Samen met onze leden hebben we gewerkt aan een inzet die recht doet aan het werk van politiemensen", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Het eerstvolgende voorbereidende gesprek met de minister over de nieuwe CAO Politie vindt op maandag 21 november plaats.

De ACP heeft in een eerder stadium al aangegeven dat zij inzet op de volgende drie hoofdthema's: werkzekerheid, koopkracht en generatiewisseling. Daarnaast vindt de ACP het belangrijk dat er recht gedaan wordt aan de zwaarte en risicovolheid van het politievak.

Werkzekerheid

Werkzekerheid staat voor de ACP, zeker in deze tijd van grote veranderingen in de politiesector, voorop. Concreet betekent dit dat de ACP zich er hard voor inzet dat er geen gedwongen ontslagen onder politiemensen vallen. Politiecollega's van wie de baan komt te vervallen, moeten van de werkgever ander werk krijgen aangeboden. Gerrit van de Kamp: "Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de locatie van het nieuwe werk. Wij willen geen `rare verplaatsingen'. Het kan dus niet zo zijn dat collega's bijvoorbeeld opeens van hun huidige functie in Groningen een werkplek in Culemborg toegewezen krijgen", aldus Gerrit van de Kamp.

Loonsverhoging

Ook koopkracht speelt een belangrijke rol in de ACP-inzet. De ACP vraagt 3 procent loonsverhoging om de koopkracht van politiemensen en de aantrekkingskracht van het politievak ook in de toekomst te waarborgen. Daarnaast pleit de ACP ervoor dat diverse toeslagen en onkostenvergoedingen niet alleen in stand blijven, maar ook worden verhoogd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de onregelmatigheidstoeslag, reiskostenvergoeding en piketvergoeding.

Wisseling van de wacht

Verder is generatiewisseling een belangrijk thema voor de ACP. De komende jaren vindt er een grootschalige wisseling van de wacht plaats: oudere collega's treden uit en zullen worden vervangen door jongere collega's. Deze generatiewisseling vraagt om goede afspraken voor zowel oudere als jongere collega's. Mede in dat kader wil de ACP onder andere dat de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken, behouden blijven. Ook de nachtdienstontheffing moet blijven bestaan. De ACP vindt het belangrijk dat werktijden `op maat' zijn. Politiecollega's moeten invloed hebben op hun eigen werkrooster en zeggenschap krijgen over de besteding van het eigen opleidingsbudget. De ACP wil bovendien een persoonlijk scholingsbudget voor politiemensen, dat iedere collega naar eigen inzicht kan benutten.

Politiebonden

In een eerder artikel heeft de ACP al aangegeven dat er samen met de andere politiebonden wordt gekeken op welke wijze de inzet en samenwerking verder vorm gaat krijgen. De politiebonden hebben nu onderling afgesproken ieder hun eigen inzet te sturen aan de minister. Daarna wordt bekeken of en in hoeverre daarnaast tot een gezamenlijke inzet gekomen kan worden.

Petitie vitaliteitsregeling

Ben je het overigens eens met het standpunt van de ACP om de huidige mogelijkheden om eerder te stoppen met werken te behouden? Teken dan hier onze petitie (zie ook het gerelateerde nieuws). De CAO-inzet van de ACP is onderaan deze tekst als pdf-bestand te downloaden. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook www.acp.nl/cao
---