Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 14-11-2011 Jongeren bouwen zelf studentenkamers in leeg kantoor

De Stichting Tijdelijk Wonen (STW) een vrijwilligerscollectief dat van leegstaande kantoorgebouwen woonruimte voor jongeren maakt, gaat wegens groot succes de huidige locatie aan de Archimedeslaan in Utrecht uitbreiden met 200 kamers.

De STW is begin deze maand gestart met het bouwen van 202 extra kamers in een voormalig hogeschoolgebouw aan de Archimedeslaan 16 in Utrecht. Met de 192 onzelfstandige kamers die de STW daar al in december 2010 had gerealiseerd, komt het totaal op 394 kamers die gedurende vijf jaar bewoond kunnen worden: een substantiële bijdrage aan jongerenhuisvesting in Utrecht.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/archimedeslaan-utrecht.bmp De STW werkt met vrijwilligers en zelfbeheer door bewoners. Daardoor wordt het verbouwen (transformatie) van leegstaande kantoren een betaalbare opgave die woonruimte met aanvaardbare huurprijzen oplevert. Toekomstige bewoners helpen tijdens de verbouwingsperiode zelf mee. Hiervoor krijgen zij korting op de huur. Bovendien leren zij elkaar op die manier goed kennen en ontstaan sociale samenhang en betrokkenheid. Daarnaast werkt de STW onafhankelijk van subsidies, betaalt huur aan de eigenaar van het (leegstaande) gebouw en biedt het mbo-studenten een stage of werkproject.

Ateli ers en café-restaurant

Een deel van het voormalige schoolgebouw aan de Archimedeslaan was al sinds 2010 in gebruik door Stichting Sophia die de schoollokalen cultureel exploiteerde. In september 2011 werd duidelijk dat Stichting Sophia haar project in de Archimedeslaan niet kon handhaven. Met de eigenaar Aprisco werd vervolgens overeengekomen dat STW haar succesvolle studentenhuisvestingsproject kan uitbreiden naar het gehele pand.

De ateliers en het café-restaurant van Stichting Sophia blijven echter gehandhaafd. Bovendien komen er zeven oefenruimtes in de kelder en krijgt de Utrechtse studentenhuisvester SSH de gelegenheid kantoorruimte aan te bieden aan studenten die een bedrijf starten. `Hierdoor ontstaat eindelijk de broedplaats die in dit pand mogelijk moet zijn, laat de STW weten in hun persbericht.

Dak- en thuislozen welkom

STW is ook een samenwerkingsverband aangegaan met Zandbergen Jeugd en Opvoedhulp over de huisvesting van dak- en thuisloze jongeren. Verder verhuurt STW een gedeelte van het gebouw aan Stumass, een organisatie die studenten met een Autisme Spectrum Stoornis huisvest en begeleidt naar zelfstandig wonen.

De verbouwing start op 1 november 2011 en moet op 1 april 2012 afgerond zijn. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op www.kamernodig.nl zolang de inschrijflijst nog niet compleet is. Vanwege overweldigende belangstelling voor de eerste 192 kamers op de Archimedeslaan zijn er nog maar weinig inschrijfplaatsen over. STW wordt bijgestaan door mensen met ervaring in de vastgoedwereld en projectontwikkeling en gesteund door de gemeente en provincie Utrecht en de eigenaar van het gebouw.

Stichting Tijdelijk Wonen

.