Rochdale


14 november 2011

Oplossing voor leegstand kantoorgebouwen

De Openbare Bibliotheek, het Stadsdeel Zuidoost en Woningstichting Rochdale hebben een creatieve oplossing gevonden voor een steeds groter wordend probleem: de leegstand in kantoorgebouwen.

In Frankemaheerd (voormalig hoofdkantoor HEMA en Bijenkorf) in Zuidoost is door Rochdale onder gunstige voorwaarden ruimte beschikbaar gesteld. Hierdoor moeten mensen die een boek willen lenen bij de Bibliotheek Bijlmercentrum vanaf woensdag 16 november naar een nieuw adres, Frankemaheerd 2. In de afgelopen tijd, is in samenwerking met architectenbureau Ontwerpers Amsterdam, de ruimte op de begane grond omgetoverd in een ruime overzichtelijke bibliotheek van duizend vierkante meter. 15 november is de opening.

Ontmoetingsplek
De bibliotheken in Nederland staan voor stevige bezuinigingen, zo ook de vestigingen in Amsterdam Zuidoost. De gunstige voorwaarden waaronder Rochdale haar kantoorruimte aanbood, waren voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam een uitkomst. Ook zijn bibliotheken, onder meer vanwege de huidige technologische ontwikkelingen, toe aan vernieuwing. Het accent verschuift steeds meer van plek waar je boeken kunt lenen naar een ontmoetingsplek waar je aan de computer kunt werken, kunt studeren én een centrum waar je ruimtes kunt huren en een tentoonstelling kunt bezoeken. De ruimtes in Frankemaheerd bieden deze mogelijkheden.


1,3 miljoen vierkante meter
In Amsterdam staat 17 procent van de kantoren leeg. Dat is zo'n 1,3 miljoen vierkante meter. De gemeente vindt dat ongewenst. Het werkt verloedering in de hand en bovendien heeft de stad te maken met schaarste op de woningmarkt. Woningstichting Rochdale is druk bezig om voor gebouwen die zij bezit hiervoor oplossingen te bedenken. Voor de Frankemaheerd (het gehele gebouwen-complex) wordt samen met de gemeente een compleet nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het gaat hierbij om herbestemming van 36.000m2

Tijdelijke verhuizing
Op woensdag 16 november om 10.00 uur opent de nieuwe locatie van Bibliotheek Bijlmercentrum haar deuren aan Frankemaheerd 2. Op zaterdag 5 november is de vestiging voor het laatst geopend op het oude adres (Bijlmerplein 93), waarna t/m 15 november de verhuizing plaatsvindt. Bezoekers kunnen gedurende deze periode terecht bij één van de 28 andere OBA-vestigingen. De openingstijden blijven ongewijzigd. De dichtstbijzijnde vestiging is Bibliotheek Reigersbos (Rossumplein 1). Om de opening te vieren maken nieuwe leden kans op een OBA-lidmaatschap ter waarde van EUR 27,50. Kijk voor meer informatie over activiteiten en exposities bij de OBA op www.oba.nl/agenda.

Op dinsdag 15 november van 16.00-16.45 uur bent u van harte uitgenodigd om bij de officiële opening. Waar: Frankemaheerd 2. Aanmelden kan via dir@oba.nlo.v.v. opening nieuwe bibliotheek Bijlmercentrum. Nadere gegevens of beeldmateriaal op drukwerkformaat zijn te verkrijgen via: Iet Wiersma, 020-5230748, i.wiersma@oba.nl en/of Iris Pothoff, 020-5230789, i.pothoff@oba.nl