D66

maandag 14 november 2011

Breng taken waterschappen onder bij provincies

Nederland heeft veel te veel bestuur, daarom moeten de waterschappen worden afgeschaft, zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw. De sociaal-liberaal roept vandaag minister Donner op om vóór mei 2012 concrete plannen te presenteren die leiden tot de opheffing van de waterschappen. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het voorstel van D66.

Minder bestuurlijke drukte

Schouw wil met het opheffen van de zelfstandige waterschappen een bijdrage leveren aan het verminderen van de bestuurlijke drukte. Dit omdat het kabinet zijn beloftes voor minder bestuur niet waar maakt. Schouw: "Om economisch te kunnen concurreren in Europa, moet er één Randstad provincie komen. Om een daadkrachtig bestuur te realiseren, moeten we van 430 gemeenten naar 100. Om van bestuursobesitas af te komen, moeten we bestuurslagen afschaffen zoals de waterschappen."

Efficiënter

De huidige organisatie van de waterschappen kan efficiënter. De opheffing van de waterschappen scheelt volgens het Interprovinciaal Overleg ongeveer 500 miljoen euro. D66 wil daarom provincies en waterschappen samenvoegen tot landsdelen. "De taken van waterschappen zijn heel belangrijk voor Nederland en deze blijven overeind. Minder bureaucratie helpt bij het beter droog houden van onze voeten," aldus Schouw.

Democratischer

Ook wijst de sociaal-liberaal erop dat de waterschappen nauwelijks democratisch gelegitimeerd zijn: nog geen kwart van de bevolking stemde bij de laatste waterschapsverkiezingen.