Gemeente Den Haag

De dood centraal in Couperusmuseum

Hoe schreef Louis Couperus in zijn romans over de dood en het sterven? Een nieuwe tentoonstelling in het Louis Couperus Museum laat zien welke rol de dood rond 1900 speelde in de kunst.
Foto van het grafmonument voor Louis Couperus op begraafplaats Oud Eik en Duinen, Den Haag. Foto: mevrouw Starke-Milkó

Dood, moord en zelfmoord komen in veel boeken van Louis Couperus voor. Couperus' debuutroman Eline Vere eindigt met de onopzettelijke zelfmoord van de heldin, het boek Noodlot zelfs met een dubbele zelfmoord. Ook in andere romans als De boeken der kleine zielen en Van oude mensen, de dingen, die voorbij gaan... speelt de dood een grote rol.

Romantische crematies

Louis Couperus zelf liet zich na zijn dood cremeren. In de 19e eeuw kwam cremeren in plaats van het christelijke begraven steeds vaker voor. Een van de redenen was hygiëne. Begraafplaatsen zouden vol smetstoffen zitten, miasma's genoemd. Daarnaast had het verbranden van lijken soms een romantisch tintje. Zo werd de verdronken dichter Shelley werd in 1842 op het Italiaanse strand gecremeerd.

Pompeii

Voor Couperus speelde misschien ook mee dat de Romeinen hun doden verbrandden. In zijn tijd werd veel opgegraven in Pompeii en daarbij kwamen Romeinse columbaria boven, ondergrondse kamers met nissen voor asurnen. De as van Louis Couperus is begraven op het kerkhof Oud Eik en Duinen; zijn grafmonument heeft de vorm van een afgebroken Romeinse zuil.

De tentoonstelling in het Louis Couperus Museum geeft een beeld van de kijk op de dood rond 1900 in literatuur, kunst en cultuur. Daarbij zijn schilderijen, prenten en illustraties te zien uit onder andere het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum, voorwerpen uit uitvaartmuseum 'Tot zover' en rouwkleding uit het kostuumatelier van het Nationale Toneel.

* `Van lugubere miasma's tot "omkomen in PRACHT". Beelden van dood en sterven bij Louis Couperus.' Tot en met 27 mei 2012 in het Louis Couperus Museum, Javastraat 17, Den Haag. De tentoonstelling is in stilte geopend.