Gemeente Almere

Knotters gezocht in Sieradenbuurt

14-11-2011

In de winter van 2009 is samen met de bewoners besloten om een aantal van de wilgen in wilgenstrook langs het M.Garin pad te snoeien zodat er knotwilgen ontstaan. Het was een hele klus om de wilgen om te vormen naar knotwilgen en grienden. Maar het resultaat mag er zijn. Nu komt de tijd om de wilgen te knotten en dat gaat Landschapsbeheer Flevoland weer samen met de bewoners doen. Vanaf november tot en met maart wordt er elke 3e zaterdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur een werkmiddag georganiseerd. Op zaterdag 19 november gaan de bewoners van de Sieradenbuurt voor het eerst weer met frisse moed met elkaar aan de slag om van de wilgenstrook een duurzame bomenrij te maken.

Knotwilgen vormen een complete levensgemeenschap van planten en dieren in en op de boom. De oudere knotboom biedt aan veel dieren nestgelegenheid en voedsel. Zo profiteren vogels als steenuil en ringmus van de boom, leeft de rups van de wilgenpijlstaart in het hout en groeien er planten op de stam en in de kruin. In het verleden werden de tenen (takken) gebruikt voor tal van doeleinden, zoals manden en stoelen vlechten. Van het stamhout werden klompen gemaakt. Tegenwoordig wordt de bitterstof (Salixide) uit de bast nog steeds aan medicijnen toegevoegd, waardoor medicijnen bitter smaken.

Om solitaire knotwilgen te maken zijn de schietwilgen langs het water op zo'n 1.80m afgezaagd. De wilg loopt na het knotten in het voorjaar vanzelf aan de bovenzijde uit, maar met meer takken. Hierdoor ontstaat een soort pruik. Deze takken kunnen om de 3 tot 5 jaar weer verwijderd worden. De afgezaagde takken worden in de bosrand langs het fietspad verwerkt tot takkenrillen. Takkenrillen bieden vogels zoals de roodborst en de winterkoning nestgelegenheid. Muizen en egels vinden hier een plek om te schuilen, de egel kan er ook voor zijn winterslaap inkruipen.

Vindt u het leuk om te helpen bij het knotten dan kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, tel. nr. 0320-294939 en vragen naar Petra Borsch of via de mail borsch@landschapsbeheer.net We verzamelen bij het M.Garinpad (fietspad).