Gemeente Kollumerland


Kollumerland stimuleert energiebesparing sportverenigingen en dorpshuizen

Energiebesparing

Sportverenigingen en dorpshuizen zijn ieder jaar veel geld kwijt aan energielasten, hetgeen zwaar drukt op de begrotingen. De gemeente Kollumerland c.a. start daarom een proef bij vier voetbalclubs om ze te stimuleren het energieverbruik te beperken en zo ook de vaste lasten te verminderen. Friese Boys uit Kollumerzwaag is de eerste voetbalvereniging die met steun van de gemeente energiebesparende maatregelen treft. Wethouder duurzaamheid Hilbrand Visser en wethouder sport Jelle Boerema hebben zaterdag 12 november symbolisch de subsidie aan voorzitter Eppie Klaver van Friese Boys overhandigd.

Het wordt voor sportverenigingen en dorpshuizen steeds lastiger om ieder jaar weer een sluitende begroting te presenteren. De jaarlijkse rekeningen voor gas en elektra zijn voor hen de grootste kostenpost. "In een tijd van bezuinigingen waarin de subsidie van de gemeente aan de verenigingen zal afnemen, vindt de gemeente Kollumerland het belangrijk om samen met de besturen na te denken over hoe we tot structurele kostenbesparingen kunnen komen", zegt wethouder Jelle Boerema. Om de verenigingen tegemoet te komen, komt de gemeente nu met de Subsidieregeling Pilot Energiebesparing Sportverenigingen en Dorpshuizen. De proef start bij de voetbalverenigingen Friese Boys, WTOC, Kollum en De Lauwers.

Energiebesparingsonderzoek

Per vereniging is inmiddels een energiebesparingsonderzoek (EPA) met maatwerkadvies uitgevoerd. De vier voetbalclubs hebben als taak gekregen op basis van de EPA-rapporten een investeringsplan op te stellen. De gemeente steunt deze verenigingen bij de maatregelen om energie te besparen met elk maximaal 7.500 euro. "De achterban van deze verenigingen beslaat ongeveer een zesde van de Kollumerlandse bevolking. Het bereik is zo mogelijk nog groter. Wij zien dit als een goede manier om voorlichting te geven over energiebesparing en het draagt ook bij aan onze ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn", aldus wethouder Hilbrand Visser.

CV-ketel

Voetbalvereniging Friese Boys gaat aan de slag om het dak van de kantine en kleedruimte te isoleren, de cv-ketel te vervangen door een ketel met een hoger rendement en ook nieuwe boilers en geisers te plaatsen. Friese Boys kan de investeringen in tien jaar terugverdienen. De overige drie voetbalclubs zullen de komende tijd ook energiebesparende maatregelen presenteren.

Bezoekgegevens gemeentehuis

Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum
telefoon: 14 0511
fax: 0511-458846
e-mail gemeente@kollumerland.nl