Ingezonden persbericht



---

PERSBERICHT
Utrecht, 7 november 2011

WijkJury Utrecht: Habibe, Phuong en Desi op naar Shakespeare

14 november bezoekt WijkJury eerste Schouwburgvoorstelling

Na Amsterdam heeft nu ook Utrecht zijn WijkJury. Op 14 november vindt de aftrap plaats in Stadsschouwburg Utrecht met de voorstelling De vader, de zoon en het heilige feest van Sadettin Kirmiziyüz. De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen om het theater met een nieuw publiek in contact te brengen. De Utrechtse editie wordt georganiseerd door Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, Vrede van Utrecht in samenwerking met Female Economy.

Speciale jury

De Utrechtse WijkJury is een kosmopolitisch gezelschap. De vrouwen zijn geboren in Irak, Vietnam, Marokko, Nederland, Bosnië, Spanje, Turkije, Suriname en op Aruba en wonen nu in Kanaleneiland, Lunetten, Overvecht, Zuilen en Lombok. Sommigen zijn hier lang geleden gekomen als gastarbeider, anderen kwamen naar ons land voor de liefde of ontvluchtten een oorlog. Dit seizoen bezoeken ze twee voorstellingen per maand en gaan met elkaar én met de makers in gesprek. Aan het einde van het seizoen kiezen zij hun favoriet: 'De Keuze van de WijkJury'. Deze keuze wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het late voorjaar bekend gemaakt. De WijkJury is geen eenmalig initiatief: volgend seizoen speelt de WijkJury een rol in de viering van Vrede van Utrecht 2013.

Voor het eerst in theater
De meeste juryleden gaan voor het eerst naar het theater. Sommigen bezochten het theater in land van herkomst maar durfden die stap hier niet te zetten. Een Amsterdams WijkJury-lid zei hierover: 'In Turkije ging ik naar theater. Hier in Nederland durfde ik dat niet. Dat kwam door de taal. Ik durf nu eerder te gaan, omdat ik al zoveel heb gezien. Ik stapte in de WijkJury en stapte over die drempel heen.' De WijkJury is een speciale jury. De vrouwen kijken met een eigen blik, zijn niet belast met westerse theatercodes en hebben een verfrissende kijk op theatervoorstellingen. Daarom gaan de vrouwen ook met de makers in gesprek, om hun ervaringen te delen. De vrouwen krijgen handvatten aangereikt hoe ze naar een voorstelling kunnen kijken.

Gelijkwaardige uitwisseling

Adelheid Roosen van Female Economy heeft twee jaar geleden de WijkJury opgericht in Amsterdam. Toen Roosen gevraagd werd als voorzitter van de jury van het Theater Festival, stelde zij een alternatieve jury als voorwaarde. Dat werd de WijkJury. 'Mij gaat het om een volkomen gelijkwaardige uitwisseling tussen theatermakers en hun voorstellingen en wijkbewoners en hun achtergrond.' Inmiddels is de methodiek achter het fenomeen beschreven in het boekje De keuze van de WijkJury. De methode Roosen. De Utrechtse WijkJury zal regelmatig verslag doen van haar ervaringen via de websites van de drie Utrechtse initiatiefnemers: Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en Vrede van Utrecht en via social media. Maar misschien komt u de WijkJury ook wel in levenden lijve tegen bij één van de voorstellingen die zij gaat bezoeken.

U kunt de WijkJury tegenkomen bij:


- De vader de zoon en het heilige feest van Sadettin Kirmiziyüz/Het Huis van Bourgondië (Stadsschouwburg Utrecht, 14 november)


- Midzomernachtsdroom van het Nationale Toneel (Stadsschouwburg Utrecht, 1 december)


- Bambie 6 van Mimetheatergroep Bambie (Theater Kikker, 14 december)


- In Ongenade van Toneelgroep Amsterdam (Stadsschouwburg Utrecht, 5 januari)


- Power to the People van DOX (Theater Kikker, 8 januari)


- Vliegboot Moederschip van Hotel Modern (Theater Kikker, 1 februari)


- Het verhaal van Rainman van De Utrechtse Spelen (Stadsschouwburg Utrecht, 29 februari)

De Utrechtse WijkJury is een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, Vrede van Utrecht en Female Economy.

Bekijk hier online het boekje De keuze van de WijkJury. De methode Roosen: http://www.artsunited.nl/FE-WijkJury.html

EINDE PERSBERICHT /