Raad van State


maandag 14 november 2011
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft verleend voor het renoveren en uitbreiden van het Islamitisch Cultureel Centrum aan de Eemslaan in Arnhem. Omdat het bestemmingsplan de uitbreiding niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ontheffing van het plan verleend. Het centrum wordt onder meer uitgebreid met drie winkelruimtes. Een omwonende vindt dat het gemeentebestuur geen ontheffing had mogen verlenen voor het bouwplan. Hij vindt het bouwplan niet passen in de omgeving. Ook vreest hij geluids- en parkeeroverlast door bezoekers van het centrum. De rechtbank in Arnhem verklaarde in april 2011 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201106103/1)
Zitting over het verzoek van een inwoner van Goes aan de minister van Defensie om documenten openbaar te maken. De oud-Dutchbatter had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om openbaarmaking verzocht van documenten die betrekking hebben op de uitzending van Dutchbat III naar Srebrenica. Het gaat onder meer om het operatiebevel, de taakstelling van het bataljon in 1995 onder de United Nations Protection Force, de Rules of Engagement en diverse rapporten, debriefingsverslagen en adviezen. De minister heeft geweigerd het operatiebevel en de zogenoemde Rules of Engagement openbaar te maken, omdat deze documenten afkomstig zijn van de Verenigde Naties zijn en de VN zelf bepalen of en, zo ja, in hoeverre hun documenten openbaar zijn. Omdat delen van de taakstelling zijn opgenomen in het operatiebevel, wil de minister ook de taakstelling niet openbaar maken. 'Eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer' van de militairen zou zich vervolgens verzetten tegen openbaarmaking van de debriefingsverklaringen. Ook het belang van de krijgsmacht zou in de weg staan aan de openbaarmaking van de verklaringen. De minister vreest dat militairen anders niet meer bereid zijn om na hun uitzending zo'n debriefingsverklaring af te leggen. Ook zou met de militairen vooraf zijn afgesproken dat de gesprekken een vertrouwelijk karakter hebben. De rechtbank in Middelburg heeft in januari 2011 een eerder beroep van de man tegen de beslissing van de minister op één onderdeel gegrond verklaard. Omdat het operatiebevel niet bij de vertrouwelijke stukken zat, heeft de rechtbank niet kunnen beoordelen of het inderdaad om een VN-document gaat. Daarom moet de minister van de rechtbank opnieuw beslissen over dat onderdeel. Het operatiebevel lag oorspronkelijk in de kluis van het ministerie van Defensie, maar is niet meer teruggevonden sinds stukken zijn overgedragen aan het Centraal Archief. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de minister zijn verzoek te beperkt heeft opgevat en wil dat er meer documenten openbaar gemaakt worden. (zaaknummer 201102562/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Voerendaal heeft verleend voor achttien appartementen en een Jan Linders supermarkt aan het Drossaert de Limpensplein-Pleinstraat in Klimmen. Omdat het bestemmingsplan dit bouwplan niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Het complex komt dicht bij een hoogspanningsleiding te staan. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in januari 2011 een eerdere bouwvergunning vernietigd. Die uitspraak met zaaknummer 201003608/1 is te vinden op deze site. Naar het oordeel van de Raad van State had het gemeentebestuur meer rekening moeten houden met de mogelijke gevolgen van hoogspanningsleidingen voor de gezondheid van kinderen die in die appartementen komen te wonen. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het gemeentebestuur een nieuwe vergunning verleend. Het heeft nu als voorwaarde aan de vrijstelling verbonden dat het verboden is de appartementen te (laten) gebruiken als hoofdverblijf voor personen jonger dan 15 jaar. Een Plus supermarkt uit de buurt en Altera Vastgoed kwamen eerder tegen de vrijstelling in beroep bij de rechtbank. Die verklaarde hun beroep in februari 2011 ongegrond. De supermarkt en het vastgoedbedrijf vinden dat het gemeentebestuur de voorwaarde niet aan de vrijstelling kan verbinden, omdat er ook gezondheidsrisico's voor volwassenen en kinderen ouder dan 15 jaar zouden zijn. Omdat de vrijstelling niet verleend kan worden, had het gemeentebestuur ook de bouwvergunning moeten weigeren, aldus de supermarkt en het bedrijf. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201106189/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.