Ingezonden persbericht


Namens het St. Antonius Ziekenhuis stuur ik u het volgende:

Persbericht embargo tot maandag 14 november 2011

Sombere obesitaspatiënten meer kans op afvallen

Obesitaspatiënten waarbij operatief een maagband wordt aangebracht, hebben een grotere kans om duurzaam af te vallen als zij voor de operatie neerslachtig zijn. Tot dit opmerkelijke onderzoeksresultaat kwam Hanna Zijlstra, docent aan de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam. Zijlstra voerde het onderzoek uit bij 350 patiënten van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en promoveerde met de resultaten aan de Universiteit Utrecht. Een andere opmerkelijke conclusie is dat mensen met een meer positieve instelling na de operatie meer aanvullende zorg en therapie nodig hebben om gedegen af te vallen.

Onderzoek werd gedaan naar welke factoren voorspellen wie veel en wie weinig afvalt na een maagbandoperatie. In de wetenschap is al veel geschreven over een positieve levensinstelling en de positieve effecten hiervan op de gezondheid. Bij ernstige obesitas blijkt nu wonderwel precies het tegenovergestelde te gelden. Zijlstra onderzocht 350 patiënten die een maagbandoperatie ondergingen in de periode 2000 tot 2010. In tegenstelling tot wat men dacht, blijken jezelf kunnen motiveren, een positieve verwachting hebben en ook het tevreden zijn over de ingreep, juist niet automatisch te leiden tot goede resultaten. Terwijl de patiëntengroep die voorafgaand aan de ingreep somber gestemd was juist wel een goed gewichtsverlies voor de langere termijn behaalde.

Zijlstra heeft meerdere verklaringen voor de opvallende bevindingen. "Neerslachtige obesitaspatiënten lijden meer. Dat lijden is een signaal dat er een verandering nodig is in hun toestand. Het kan zijn dat ze daardoor sneller hulp zoeken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat sombere mensen eerder en intensievere hulp krijgen aangeboden door hulpverleners. Hoe dan ook, juist als je vrolijk bent, blijkt afvallen met een maagband geen 'piece of cake'."

"Het is zeker niet mijn bedoeling om positieve mensen die aan obesitas lijden, de put in te praten", stelt Zijlstra. "Dat kan niet de bedoeling zijn van wetenschappelijk onderzoek." De opvallende uitkomst is vooral belangrijk voor zorgverleners. Zijlstra: "Het professionele team dat de maagbandoperatie begeleidt moet er alert op zijn dat het bereiken van gewichtsverlies en gewichtstabilisatie juist voor mensen met een vrolijkere kijk op het leven wat moeilijker kan zijn. Ook deze patiënten hebben - in tegenstelling tot wat we altijd dachten - voldoende begeleiding en aandacht nodig."



Ingezonden persbericht