Ingezonden persbericht


HELP MEE LONGONTSTEKING IN KAART TE BRENGEN
Longontstekingmeters gezocht voor landelijke meting van longontsteking

Amsterdam, 14 november 2011. Vandaag start een unieke meting van het aantal longontstekingen in Nederland via www.degrotelongontstekingmeting.nl. Dit initiatief is erop gericht om een zo actueel en accuraat mogelijk beeld te geven van het aantal gevallen van longontsteking. Om de meting tot een succes te maken, worden Nederlanders opgeroepen zich aan te melden als longontstekingmeter. Een dergelijke meting heeft in Nederland nog nooit eerder op een zodanig grote schaal plaatsgevonden. De resultaten kunnen relevant zijn voor epidemiologen en artsen, zoals huisartsen en longartsen. Longontsteking is een ernstige infectieziekte die in de top vijf van doodsoorzaken staat in Nederland.

Naast de meldingen van het Nederlandse publiek, worden ook huisartsen gevraagd om gevallen van longontsteking in hun praktijk geanonimiseerd te melden via de website. Afgezien van het verkrijgen van een actueel overzicht van het aantal longontstekingen, kunnen de gegevens ook inzicht geven in de mogelijke relatie tussen longontsteking en factoren als griep, weersgesteldheid, seizoensinvloeden en allergieën. De Grote LongontstekingMeting is ontwikkeld in navolging van de succesvolle website www.degrotegriepmeting.nl en is een initiatief van Science in Action. De Grote LongontstekingMeting wordt mede mogelijk gemaakt door Pfizer.

Longontstekingmeter worden?
Aanmelden als longontstekingmeter kan via de website www.degrotelongontstekingmeting.nl. Voor de meting wordt gevraagd om een korte vragenlijst over longontstekingverschijnselen in te vullen. Aanmelden kan ook als men geen ziekteverschijnselen heeft (gehad). De longontstekingmeter wordt op de hoogte gehouden van de meting door middel van een digitale nieuwsbrief. Daarnaast ontvangen zij een oproep om verschijnselen te melden als daar aanleiding toe is; dit kan anoniem via de vragenlijst op de website.

Wat is longontsteking?
Hoest met pijn bij diep ademhalen? Koorts, hoofdpijn, zweten, vermoeidheid en verminderde eetlust? Het kunnen verschijnselen zijn van een (beginnende) longontsteking. Longontsteking is een ernstige luchtweginfectie, waarbij de kleine luchtwegen en de longblaasjes ontstoken raken. Door de ophoping van vocht en ontstekingscellen ontstaat een zwelling, waardoor de opname van zuurstof uit de longblaasjes bemoeilijkt wordt. Jaarlijks wordt gemiddeld bij acht tot vijftien per 1.000 mensen een longontsteking vastgesteld. Per jaar worden meer dan 35.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis in verband met een longontsteking. Dit aantal neemt toe.

Over Science in Action
Science in Action is een platform voor online publieksonderzoek en wetenschapscommunicatie. De missie van Science in Action is het bevorderen van kennisgedreven burgerschap en het doen van vernieuwend onderzoek via maatschappelijk relevante online initiatieven. De relaties van Science in Action variëren van gerenommeerde nationale en internationale onderzoeksinstellingen tot ministeries en bedrijven. Een succesvol voorbeeld is www.degrotegriepmeting.nl. Hiermee heeft Science in Action een geheel nieuwe manier van epidemiologische monitoring van griep ontwikkeld die nationale en internationale erkenning geniet en waaraan 31.000 griepmeters in Nederland en Vlaanderen deelnemen. In opdracht van de Europese Commissie coördineert Science in Action nu de internationale online griepmonitoring, te volgen via www.influenzanet.eu . Via www.nanometing.nl hebben recent 4.500 deelnemers gediscussieerd over de kansen en risico's van nanotechnologie. Science in Action is gevestigd in Amsterdam. Meer informatie op: www.science-in-action.nl.

Kijk voor meer informatie op www.degrotelongontstekingmeting.nl

*** einde persbericht ***