GroenLinks
Maandag 14 november 2011, 08:59u - Mariko Peters
* bezuinigingen

* cultuur

* kunst

GroenLinks vraagt CPB en SCP om doorrekening bezuinigingen op kunst en cultuur

GroenLinks vraagt samen met D66, SP, CU en de PvdA, het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) de bezuinigingen van het Rijk, provincies en gemeenten op kunst en cultuur door te rekenen. Het doel is inzichtelijk te maken hoe groot de totale bezuinigingen samen zijn en wat precies de gevolgen zullen zijn voor aanbod en werkgelegenheid. GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters: "Met dit verzoek willen we de politiek van de korte termijnagenda tegengaan. Goed beleid, ook bezuinigingsbeleid, houdt rekening met de effecten op de lange termijn. Als blijkt dat je het kind met het badwater weggooit deugt het beleid niet."

Het huidige kabinet bezuinigt fors op kunst en cultuur, tot een bedrag van zeker EUR400 miljoen in 2015. Onder andere door bezuinigingen op de cultuursubsidies, de btw-verhoging naar 19%, het afschaffen van de regeling cultureel beleggen en het afschaffen van de WWIK. Maar wat de effecten precies zullen zijn, is ondanks verschillende onderzoeken, niet duidelijk. Ondertussen bezuinigen ook provincies en gemeenten flink op cultuur. De nieuwe subsidieregels zijn vorige week bekend gemaakt. Maar leveren de maatregelen dat op wat het kabinet verwacht te besparen?

GroenLinks vraagt, samen met de oppositie, het CPB en het SCP inzichtelijk te maken wat het effect van de verschillende maatregelen op de inkomsten van de overheid is.

Peters: "Ik vrees dat dit kabinet zich met de kunstbezuinigingen verrekent op de onherstelbare schade voor het cultuurklimaat. Eenmaal afgebroken bouw je dat niet snel weer op. Als talentontwikkeling en experiment onderuit gaan, topkunstenaars en -gezelschappen naar het buitenland vertrekken en mecenassen niet over de brug komen, dupeer je minstens een hele culturele generatie."

Daarnaast moet uit het onderzoek duidelijk worden hoeveel en wat voor soort instellingen door de bezuinigingen in hun voortbestaan worden bedreigd. Hoe verhoudt zich dat tot de doelstellingen van het cultuur-subsidiebeleid. Wat zijn de te verwachten effecten op zaken als: het aanbod, de bezoekersaantallen, de werkgelegenheid, het aantal beoefenaars van amateurkunst en de mate waarin kinderen en jongeren met kunst en cultuur in aanraking komen.

Peters: "Wij vermoeden dat de stapeling van cultuurbezuinigingen tot een dubbelgroot verlies aan talent, cultuurbereik en -aanbod leidt. Dan verarm je de creativiteit van de samenleving en wordt eenheidsworst troef."