VerkeersInformatieDienst



Mist houdt spitsstroken afgesloten

14 november 2011, 08:23
Het verkeer ondervindt maandagochtend behoorlijke hinder van de dichte mist die als een deken over ons land ligt. Dit komt omdat Rijkswaterstaat het onverantwoord acht om verschillende spitsstroken beschikbaar te stellen. De veiligheid van de weggebruikers kan niet gegarandeerd worden.

In veel gevallen wordt de vluchtstrook ingezet spitsstrook op het Nederlandse wegennet. Voordat de vluchtstrook door middel van een groene pijl open gesteld wordt, moet Rijkswaterstaat een controleprocedure uitvoeren om zeker te weten dat de vluchtstrook daadwerkelijk vrij is. Dit zogenaamde `schouwen' wordt gedaan met behulp van een camerasysteem dat aan de portalen boven de rijbaan bevestigd is. Zodra na deze controleprocedure blijkt dat zich op de vluchtstrook daadwerkelijk geen obstakels bevinden, kan deze ingezet worden als spitsstrook.

Wanneer een vluchtstrook ingezet wordt als spitsstrook betekent dit direct dat er voor een eventueel pechgeval geen ruimte is om een veilig heenkomen te zoeken. Om dit probleem te ondervangen blijft Rijkswaterstaat continu de spitsstrook in de gaten houden met het eerder genoemde camerasysteem. Mocht zich een incident voordoen, worden er direct rode kruizen boven de spitsstrook geplaatst, en is er weer sprake van een vluchtstrook. Het minimale zicht dat een camera moet hebben tijdens het schouwen is vastgesteld op 200 meter. Zodra dit minder is, kan Rijkswaterstaat de veiligheid van de weggebruikers niet garanderen en wordt besloten om de spitsstrook afgesloten te houden.

Op de A27 richting Gorinchem is de spitsstrook aan de linkerzijde van de rijbaan gesitueerd. Dit heeft als groot voordeel dat er aan de rechterzijde van de rijbaan gewoon een vluchtstrook aanwezig is, ook als de spitsstrook opengesteld is. Deze spitsstrook kon maandagochtend dan ook gewoon gebruikt worden. Een extra rijstrook aanleggen als spitsstrook is echter een kostbare en tijdrovende zaak. Daarom wordt in veel gevallen gekozen voor het beschikbaar stellen van de vluchtstrook tijdens de spitsuren.

Maandagochtend ondervindt met name verkeer in Noord-Holland veel problemen van de afsluiting van de spitsstroken. Op de A7 Hoorn - Zaandam liep de extra reistijd op tot ruim een half uur. Op de A9 richting Diemen stonden al vroeg lange files die in lengte varieerden tussen de 10 en de 15 kilometer. Een ongeval op de A4 richting Amsterdam tussen Sloten en het knooppunt De Nieuwe Meer gooide bovendien roet in het eten. Naast de toch al afgesloten spitsstrook, moest daar ook nog eens de rechterrijstrook afgesloten worden. Dit leverde rond 08:15 uur een file van 13 kilometer op.