Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
139 Vragen van de heer J.J. Rijpma MA
(ingekomen 11 november 2011)

Volledig roestvrij staal bestaat niet. Helaas is dat de conclusie die experts trekken uit een groot aantal incidenten in zwembaden in binnen- en buitenland, waarbij stalen constructies het begaven onder invloed van de hoge temperaturen, chloordampen en trekbelasting die in binnenzwembaden voorkomen.

Ondanks dat men op de hoogte is van de gevaren van het gebruik van bepaalde soorten staal bij de bouw van binnenzwembaden, gebeuren er nog regelmatig ongelukken in binnenzwembaden waarbij stalen (ophang)constructies het begeven. Tot het dramatische ongeluk in Tilburg vorige week, was het slechts puur toeval dat niet eerder dodelijke slachtoffers te betreuren waren in Nederland.

Voor de bouw van zwembaden wordt inmiddels geen roestvrij staal meer voorgeschreven, maar verzinkt staal. Nederland kent echter geen dwingende voorschriften of wetgeving op dit terrein. Er zijn dus nog steeds zwembaden waarbij voor constructies onveilige soorten staal gebruikt worden, met alle risico's van dien.

Tot 2009 werden inspectieonderzoeken bij binnenzwembaden door het Ministerie van VROM uitgevoerd. Inmiddels is dit de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

De VVD fractie heeft hierover de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het risico dat het gebruik van 'roestvrij' staal in binnenzwembaden met zich kan meebrengen?
2. Wordt er in binnenzwembaden in Utrecht gebruik gemaakt van roestvrij staal voor ophangconstructies? Zo ja, bij welke zwembaden?
3. Hebben zich in Utrecht de afgelopen jaren incidenten voorgedaan waarbij stalen constructies in binnenzwembaden het begaven? Zo ja, wat is hier toen precies gebeurd en hoe is hier toen door de gemeente op gereageerd?
4. Worden alle binnenzwembaden in Utrecht regelmatig geïnspecteerd? Zo ja, wie voert deze inspecties uit, met welke frequentie worden deze inspecties uitgevoerd en wat zijn de meest recente uitkomsten van deze inspecties?
5. Is het college van mening dat binnen de gemeente voldoende technische kennis, kunde en middelen beschikbaar zijn om de inspecties bij de binnenzwembaden uit te voeren? Zo nee, wat gaat het college hier aan doen?
6. Kent Utrecht een protocol voor het gebruik van materialen voor binnenzwembaden? Zo nee, is het college bereid om een protocol op te stellen?


---- --