Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 november 2011

Vragen van het lid Arib (PvdA) over een dominee die kindermishandeling vergoelijkt

aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie


1.Hebt u kennisgenomen van het bericht "Nieuwsbrief Katwijkse dominee: Tegendraads kind slaan is goed" (Leidsch Dagblad, 14-11-2011)?


2.Bent u ervan op de hoogte dat deze dominee zelfs oproept tot mishandeling van kinderen? Zo ja, wat vindt u ervan? Hoe classificeert u deze uitlatingen?


3.Kunt u bevestigen dat onder "kastijding" niets anders dan een lichamelijke straf kan worden verstaan? Zo ja, kunt u dan ook bevestigen dat dit strafbaar is? Zo nee, waarom niet?


4.Deelt u de mening dat het verkondigen dat een kind mag worden gekastijd, een ouder kind zwaarder mag worden gekastijd, en obstinaat kind scherp mag worden gekastijd gelezen kan worden als het oproepen tot mishandeling? Zo ja, wat is uw oordeel hierover? Zo nee, waarom niet?


5.Deelt u de mening dat het oproepen tot het mishandelen van kinderen hetzelfde is als aanzetten tot geweld tegen kinderen? Zo ja, is dit volgens de wet strafbaar?


6.Kan het oproepen door een dominee in een nieuwsbrief tot het slaan van kinderen met als gevolg dat een kind daadwerkelijk wordt geslagen, onder omstandigheden vallen onder uitlokking zoals bedoeld in artikel 47 van het Wetboek van Strafrecht? Zo ja, hoe gaat u hier tegen optreden? Zo nee, waarom niet?


7.Bevat de uiting van de dominee in de nieuwsbrief een strafbaar feit of kan het leiden tot strafbare feiten? Zo ja, welke?


8.Wat gaat u concreet ondernemen om deze dominee te stoppen?