Ingezonden persbericht


Infrastructuur publieke oplaadpunten elektrische auto's krijgt Europese steun Europese subsidie voor stichting e-laad

Stichting e-laad ontvangt de komende drie jaren een subsidie van in totaal 1.042.200 euro uit de ELENA-regeling van de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie. Stichting e-laad is bijzonder verheugd met de steun die nu uit Europa komt voor haar unieke project, het plaatsen van maximaal 10.000 publieke oplaadpunten door heel Nederland.

Stichting e-laad ontvangt vanuit Europa voor de komende 3 jaren een subsidie van in totaal ¤ 1.042.200. De bijdrage komt uit de ELEENA-regeling. ELENA is een faciliteit van de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie en subsidieert kosten die nodig zijn voor voorbereidingen van grote duurzame energie investeringsprogramma's. ELENA richt zich onder andere op investeringsprogramma's die de introductie van elektrische auto's versnellen en op investeringsprogramma's op het gebied van lokale oplaadinfrastructuur voor voertuigen die rijden op alternatieve brandstoffen.

De Europese Investeringsbank onderschrijft dat Nederland een aantal typische kenmerken heeft die elektrisch vervoer juist hier goed mogelijk maken. Zo rijden de meeste Nederlandse autorijders minder dan 150 km per dag. Zestig procent van de Nederlanders rijdt zelfs maar 50 kilometer per dag. Bovendien heeft Nederland, in verhouding tot andere Europese landen, weinig eigen (privé) parkeerplaatsen. Hierdoor is de behoefte aan openbare publiek toegankelijke oplaadpunten, groter.

De subsidie betekent dat het project van de stichting e-laad, het aanleggen van een netwerk van publieke oplaadpunten, versneld kan worden uitgevoerd. De bijdrage van ELENA is voor onder andere het definiëren van technische vereisten en specificaties, het uitrollen van een publiek laadnetwerk bij gemeenten, het verzamelen van data en trekken van lessen uit de ervaringen en uiteindelijk een bijdrage leveren aan de toename van het aantal elektrische auto's in Nederland.

De goedkeuring door de Europese Commissie via de Europese Investeringsbank is een grote opsteker voor de stichting e-laad en de netbeheerders die via e-laad de investering doen om Nederland tot gidsland te maken voor het elektrisch rijden. Die inspanningen worden kennelijk niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten gewaardeerd.

Stichting e-laad

Stichting e-laad plaatst en onderhoudt publieke oplaadpunten voor elektrische auto's. Stichting e-laad is een initiatief van de samenwerkende netwerkbedrijven. Samen bereiden zij het elektriciteitsnetwerk voor op de grootschalige introductie van elektrisch rijden. Om ervaring op te doen met de gevolgen voor het netwerk en om het elektrisch rijden mogelijk te maken, plaatst de stichting e-laad de komende jaren 10.000 publieke oplaadpunten in heel Nederland. Het is ons cadeau aan Nederland. De stichting plaatste tot op heden al meer dan 900 oplaadpunten in zo'n 150 gemeenten en elke week komen er nieuwe bij.

Noot voor de redactie (