Ingezonden persbericht


Persbericht 023 - 14-11-2011
SDS verheugd over erkenning VN: 21 maart is Wereld Downsyndroomdag

De Stichting Downsyndroom (SDS) is heel blij met het besluit van de Verenigde Naties om 21 maart te erkennen als Wereld Downsyndroomdag. Dit is werkelijk groot, belangrijk nieuws. Het besluit betekent een krachtige ondersteuning voor het integratieproces van mensen met Downsyndroom in de samenleving en voor hun rechtspositie, met name in ontwikkelingslanden. Downsyndroom-organisaties wereldwijd noemen het VN-besluit een mijlpaal voor alle mensen met Downsyndroom.

De SDS introduceerde het fenomeen Wereld Downsyndroomdag op 21 maart in 2006 met een groot feest in aanwezigheid van prinses Máxima. De SDS was een van de initiatiefnemers van Wereld Downsyndroomdag. 21 Maart (21-3) symboliseert het in drievoud aanwezig zijn van het 21e chromosoom, als oorzaak van Downsyndroom. Daarnaast begint de lente op deze dag en dat kan worden vertaald als de ontluikende mogelijkheden voor mensen met Downsyndroom overal ter wereld.

Ondanks de successen van de Stichting Downsyndroom in Nederland en vele zusterorganisaties overal ter wereld om mensen met Downsyndroom een optimale kans in de samenleving te bieden, is er wereldwijd nog op veel plaatsen sprake van vooroordelen, rechtsongelijkheid, discriminatie en mensonwaardige levensomstandigheden. Maar ook in de ontwikkelde landen zijn integratie in de samenleving en inclusie (bijvoorbeeld in het onderwijs) nog geen vanzelfsprekendheden. Opvallend in het besluit van de VN is de erkenning dat, naast toegang tot de gezondheidszorg, Early Intervention en inclusie essentieel zijn voor de individuele ontwikkeling.

Aan het besluit van de Verengde Naties is een jarenlange lobby voorafgegaan. Op de site van de wereldkoepelorganisatie Down Syndrome International (DSI) kon de afgelopen maanden ook een petitie worden ondertekend aan de VN. Hier is massaal gebruik van gemaakt.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht