Ingezonden persbericht



DE BALIE BERICHT

HET KLIMAAT: WIE BETAALT?

Debat / Ma 14 nov / 20.15 uur / ¤ 7.00 / ¤ 5.00 met korting / Voertaal: Engels

Het Westen gaat vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard doneren aan ontwikkelingslanden zodat zij zich kunnen wapenen tegen de negatieve effecten van klimaatverandering. Zo is toegezegd bij monde van de VN, maar is dat niet makkelijker gezegd dan gedaan?

China, India en Brazilië zijn de facto nog steeds ontwikkelingslanden, moeten zij ook meebetalen aan dit fonds en kan van deze landen wel gevraagd worden om hun enorme industrialisatieprocessen te stroomlijnen met klimaatdoelstellingen? Is het principe "de vervuiler betaalt" wel fair play? Als we naar de feiten kijken is het Westen namelijk de grootste vervuiler en is de welvaart, in bijvoorbeeld de Europese Unie, vooral te danken aan het maken van vuile handen.

Is het alleen een kwestie van het beschikbaar stellen van geld voor ontwikkelingslanden, of moet er vooral kennis en technologie worden gedeeld opdat ook deze landen een duurzame toekomst tegemoet gaan? En welke rol is er eigenlijk weggelegd voor de private sector zodat mooie plannen ook daar realiteit kunnen worden?

Kortom: wie betaalt voor een schoner klimaat? En wiens verantwoordelijkheid is het eigenlijk?

Op 14 november gaat Natasja van den Berg met diverse experts, stakeholders en politici hierover in gesprek.

Met o.a. Jozef Keulartz (hoogleraar WUR, bio-ethicus, milieufilosoof), Bert Metz (klimaatdeskundige, IPCC, Planbureau voor de Leefomgeving) en Daniel Knoop (ondernemer, o.a. in Congo).

Het klimaat: Wie betaalt?

Maandag 14 november

Aanvang: 20.15 uur

Prijs: ¤ 7 / ¤ 5 met korting ng (CJP/Studenten/Stadspas/65+)

Kaarten aan de kassa of via www.debalie.nl

Balie URL: http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=383409

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is