Gemeente Nijmegen


Start sanering Heumensoord

Maandag 14 november start het ministerie van Defensie met de sanering van Heumensoord. Eerder dit jaar hebben de gemeenten Nijmegen, Heumen en het ministerie overeenstemming bereikt over hoe de sanering aan te pakken.

In Heumensoord zit nog veel munitie in de bodem, zowel uit de oorlogstijd als uit de tijd daarna. Defensie heeft het terrein jaren als oefenterrein gebruikt. Zo waren er tot de jaren zeventig schietbanen en een mortierbaan. De gemeente Nijmegen is eigenaar van de grond en het terrein ligt op het grondgebied van Heumen.

Defensie start maandag 14 november met het saneren van de kogelvangers op de oude schietbanen. De te saneren terreindelen worden eerst onderzocht op de aanwezigheid van munitie. Deze munitie wordt verwijderd en de afgegraven grond wordt afgevoerd. Munitie die onder de afgegraven laag in de grond mocht zitten, blijft gewoon liggen, de risico's hiervan zijn volgens deskundigen te verwaarlozen. De werkzaamheden concentreren zich met name rond het zogenaamde ijzeren kruis. Hier zal ook een deel van het bos worden afgezet. Wandelaars, hardlopers, bikers en andere recreanten kunnen hier dan niet langs. Vrachtwagens die grond afvoeren, doen dit via de Beukenlaan/Scheidingsweg. Het gaat hierbij om maximaal 30 vrachtwagens per dag. Ter plaatse treft de aannemer tijdelijke verkeersmaatregelen in de vorm van borden.

De planning is om de saneringswerkzaamheden in het eerste kwartaal van 2012 af te ronden. Er wordt op alle werkdagen gewerkt, met uitzondering van de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw.

Noot voor de redactie,