Gemeente Oirschot

Het Centrum voor Jeugd en Gezin weet alles over kids

Â

Openingsweek Centrum voor Jeugd en Gezin in Oirschot van 14 t/m 18 novemberÂ

In de derde week van november gaat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de gemeente Oirschot van start! Ouders, opvoeders en jongeren kunnen bij het CJG terecht met grote en kleine vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden. De komende weken geven we voorbeelden van wat het CJG voor jou kan betekenen. Deze week: kinderen in de puberteit.

Â

Help! Mijn kind drinkt alcohol
Elk kind komt in de puberteit. Hierdoor verandert zowel het lichaam als ook het gedrag. Kinderen krijgen interesse in elkaar en nemen vaak wat meer afstand van hun ouders. De droom van elke ouder is om een goede band te houden met zijn puber. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

En dan komt het moment waarop je zoon of dochter voor het eerst uit wil gaan. Veel ouders vragen zich af wat hiervoor de beste leeftijd is. Ook omdat je kind dan in aanraking komt met alcohol. Hoe houd je zijn of haar alcoholconsumptie in de gaten?

Mijn dochter vindt zichzelf te dik

Met de puberteit zijn ook lichamelijke veranderingen aan de orde. En dat terwijl ze het uiterlijk juist in die leeftijdsfase zo belangrijk vinden. Te dik, te dun, te groot, te klein, het houdt ze enorm bezig. Hoe ga jij als ouder om met de onzekerheid van je dochter?

Â

De opvoeding van jouw puberende kind brengt gegarandeerd vragen met zich mee. Vaak kun je met deze vragen terecht bij je partner, ouder(s) of vrienden. Maar niet altijd vind je het antwoord op je vraag. Met alle vragen over de opvoeding, hoe klein of groot ook, kun je terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG weet namelijk alles over kids! De medewerkers luisteren en geven je advies of hulp. We gaan samen met jou op zoek naar een antwoord of oplossing waar je echt mee verder kunt.

Â

Meer informatie
Van 14 t/m 18 november vindt de openingsweek van het CJG plaats. Noteer die week in je agenda, want we organiseren dan allerlei activiteiten voor jong en oud! Vanaf dan kun je ook bellen met het CJG of vragen stellen via de website. In de tussentijd kun je voor meer informatie contact opnemen met de gemeente Oirschot, tel. (0499) 583 333.

Â

Mijn dochter vindt zichzelf te dik

Pubers hebben moeite met veranderingen in hun lichaam. Ze gaan anders eten. En ze vergelijken zich met popsterren of fotomodellen. Maak je je zorgen over het eetgedrag van je kind? De volgende tips kunnen je helpen:


* Je kunt met je puber kijken of hij te dun of te dik is. Doe dit met de Body Mass Index (BMI). Meer informatie hierover vind je op www.voedingscentrum.nl.


* Wil hij of zij afvallen? Dan is het het beste om gewoon gezond te eten en veel te bewegen. Help je puber om gezond te eten. En koek, snoep, snacks en frisdranken te laten staan.


* Wat eet je zoon of dochter op een dag? Probeer daar een beeld van te krijgen.
Praat er over en blijf erover praten. Wat is jou opgevallen? En waar denkt hij aan?


* Probeer in een gesprek eens te spiegelen aan vrienden. Bijvoorbeeld: âAls jouw vriendin zou zeggen dat ze zich te dik vindt, wat vind jij daar dan van?â


* Maak je je nog steeds zorgen? Vraag je puber dan om samen naar de huisarts of het CJG te gaan. Om te ontdekken wat er aan de hand is. De huisarts of jeugdarts kan kijken of het een eetstoornis is of iets anders.