Rijksvoorlichtingsdienst

Minister-president Rutte bezoekt Londen en Manchester in Verenigd Koninkrijk

Minister-president Rutte brengt 14 en 15 november 2011 een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Met een delegatie van CEO's uit het Nederlands bedrijfsleven beoogt de minister-president de handelsrelatie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk verder uit te bouwen. Hiertoe liggen bijvoorbeeld kansen in de creatieve industrie, transport en logistiek. Naast gesprekken met het bedrijfsleven staan ontmoetingen met minister-president Cameron van het Verenigd Koninkrijk en vice-minister-president Clegg op het programma.

De economische banden tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn sterk. De Nederlandse export richting het Verenigd Koninkrijk bedraagt bijvoorbeeld 30 miljard euro per jaar. Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn de tweede grootste investeerder in elkaars land. Het Verenigd Koninkrijk investeert jaarlijks ongeveer 60 miljard euro in Nederland. Andersom bedragen de investering 94 miljard euro per jaar.

De reis van minister-president Rutte start op maandag 14 november met een bezoek aan minister-president Cameron. De ministers-presidenten spreken daarbij onder andere over de Eurozone en de groeimogelijkheden voor de Europese economie. 's Middags staat een bezoek aan High Tech City in Londen op het programma. Enkele honderden bedrijven werken hier aan technologische vernieuwing. Maandagavond spreekt de minister-president voor een twintigtal internationale bedrijven die deelnemen aan het diner 'Investing in the Netherlands'.

Dinsdag 15 november ontvangt minister-president Rutte samen met vice-minister-president Clegg diverse Nederlandse en Britse bedrijven. Doel van het rondetafelgesprek is om mogelijkheden voor versterking van de wederzijdse handel en investeringen te identificeren. Aansluitend reist minister-president Rutte door naar Manchester voor diverse ontmoetingen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De Noordwestelijke regio rond Manchester is een van de economische groeimotoren in het Verenigd Koninkrijk. Nederland is als enige land permanent in deze regio vertegenwoordigd met een eigen handelsbureau. Tijdens het bezoek van minister-president Rutte kunnen Nederlandse en Britse bedrijven nieuwe banden onderzoeken en bestaande samenwerking verder uitbouwen. Minister-president Rutte bezoekt onder andere Mediacity in Salforf, het OV-bedrijf Abellio, een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen, en TNT Post in Manchester.

RVD, 03.11.11, 18.38 uur




RVD Mediafeed