14 november Wereld Diabetes Dag ook in Vlaanderen

08/11/2011 15:06

Vlaamse Diabetes Vereniging

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw wil van deze dag gebruik maken om een misverstand uit de wereld te helpen.

Door de berichtgeving over de toename van diabetes als welvaartsziekte, worden mensen met diabetes steeds vaker met de vinger gewezen. We willen als vereniging echter benadrukken dat de schuldvraag eenvoudigweg niet aan de orde is bij diabetes.

In 2012 wil de vereniging een informatiecampagne op touw zetten om kinderen met diabetes meer kansen te geven.

TV-reporter Annick Ruyts zet haar schouders onder dit project 'diabetes@school' en onder de vereniging.

Op zondag 13 november kan men in Vlaanderen op verschillende locaties meewandelen onder het motto: Vlaanderen wandelt in de goede richting tegen diabetes.

Op 14 november wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan diabetes.

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw wil van deze dag gebruik maken om een misverstand uit de wereld te helpen. Door de berichtgeving over de toename van diabetes als welvaartsziekte, worden mensen met diabetes steeds vaker met de vinger gewezen'. We willen als vereniging echter benadrukken dat de individuele schuldvraag eenvoudigweg niet aan de orde is.

Diabetes kent verschillende vormen waarvan de belangrijkste in aantal type 2 diabetes is (90%), maar even belangrijk is de groep met type 1 diabetes. Beide groepen dreigen gestigmatiseerd te worden door de focus op ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging als oorzaak van diabetes..

Deze berichtgeving vraagt nuancering. Het is een feit dat type 2 diabetes verband houdt met een ongezonde, 'zittende' leefstijl maar ook erfelijkheid en leeftijd spelen hierin een rol. Belangrijk is dat type 2 diabetes met gezonde voeding en voldoende beweging voorkomen of uitgesteld worden bij wie een verhoogd risico loopt. Er is daarom nood aan duidelijke informatie over de risicofactoren en concrete acties, gesteund door de overheid, om deze 'epidemie' een halt toe te roepen. Een mooi voorbeeld is het project Zoet Zwanger, dat zich richt op vrouwen met zwangerschapsdiabetes als risicogroep, en ondertussen al twee jaar succesvol loopt

Anderzijds is er type 1 diabetes, een auto-immuunaandoening waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Bij kinderen en jongeren hebben we bijna altijd te maken met deze vorm van diabetes. De diagnose komt dikwijls hard aan. Het betekent immers dat men vanaf de diagnose insulineafhankelijk is en er levenslang een evenwicht moet gezocht worden tussen insuline - voeding en beweging. Deze vorm van diabetes in niet het gevolg van onevenwichtige voeding of beweging. Bovenop deze diagnose het vermanende vingertje moeten doorstaan van een maatschappij die je diabetes bestempelt als "eigen schuld", maakt het dan ook niet makkelijker.

Het is nu net deze groep die wij als Vlaamse Diabetes Vereniging vzw met een nieuw initiatief extra willen ondersteunen.

Mogen wij u voorstellen: het project 'diabetes@school'. Dit project betracht door de juiste informatie, misverstanden de wereld uit te helpen en meer begrip te creëren voor diabetes.

In 2012 wil de Vlaamse Diabetes Vereniging een informatiecampagne op touw zetten, waardoor kinderen met diabetes alle kansen krijgen net als andere kinderen.

Kinderen met diabetes rekenen op mensen in hun directe omgeving om steun te krijgen bij hun behandeling. In de thuissituatie wordt dit opgevangen door de ouders, maar op school, in de sportclub, jeugdbeweging, - rekent het kind (en zijn ouders) op de begeleiders voor deze hulp.

Veel leerkrachten, jeugdleiders, sportbegeleiders schrikken hier wel van, vooral omdat diabetes voor hen een onbekend gegeven is.

De Vlaamse Diabetes Vereniging zal daarom in 2012 een ruime campagne 'diabetes@school' opzetten om net deze mensen te ondersteunen met de juiste informatie.

Doel van het project:

Iedereen die betrokken is bij de begeleiding van kinderen met diabetes, praktische informatie geven over hoe met de diabetes van die kinderen om te gaan zoals: speciale noden, voorzorgen bij sport, symptomen herkennen van een hypo, wat te doen als er een probleemsituatie zich voordoet, -

Eens de basiskennis opgedaan is door de begeleiders, dan kan op onderling initiatief een afspraak gemaakt worden tussen ouders en begeleiders. Er wordt doelbewust geopteerd om de ouders en de kinderen zelf niet te betrekken in de activiteit om een emotionele benadering van diabetes te vermijden.

We zijn ervan overtuigd dat de begeleiders met de opgedane basiskennis meer zelfvertrouwen krijgen en zich dan ook beter kunnen inleven in de specifieke leefwereld voor kinderen met diabetes, waardoor veel misverstanden en bijgevolg ook discriminatie kan vermeden worden.

We kunnen voor de uitvoering van 'diabetes@school' rekenen op de knowhow die reeds door onze plaatselijke afdeling Brugge werd opgedaan via een pilootproject. Het is ook het succes van dit plaatselijke initiatief dat ons heeft overtuigd van de noodzaak dit over heel Vlaanderen te implementeren.

TV-reporter Annick Ruyts zet haar schouders onder 'diabetes@school' en onder de vereniging.

Ze omschrijft zelf wat haar drijfveer is om dit te ondersteunen.

5 jaar was hij, mijn jongste zoon.

Een zonnetje, altijd lachen, altijd een stralend humeur.

Alleen als hij honger had, dan kon hij wel eens onverklaarbaar boos worden.

Mijn moeder had in de zomer al opgemerkt dat hij wel erg veel moest plassen, maar het was een warme zomer en Milo dronk veel.

Een PMS onderzoek wees uit dat hij suiker in zijn urine had. Een bezoek aan de dokter stelde ons gerust, niks aan de hand. Maar het bleef wel knagen aan mij. Dus een tweede opinie, bij een andere dokter. Een dokter wiens schoonouders allebei diabetes hadden. Een vingerprik dus.

Hoe een vingerprik je leven kan veranderen. Drie uur later zaten we in het ziekenhuis, vijf uur later kregen we het verdict. Diabetes, type 1. Vijf jaar was hij.

Je hebt een schoonbroer met diabetes, en een groottante. Maar wat weet je van die ziekte ? Dat ze anders eten, soms suiker heel erg nodig hebben en soms net niet. Vrij ingewikkeld van op afstand. Elke stukje informatie was een klets in mijn gezicht. Ik ben een probleemoplossend iemand, ik pak de dingen graag aan, ik ga uitdagingen aan en ben niet snel bang.

Maar nu was ik doodsbang, en eindeloos verdrietig. Milo besefte nog niet goed wat er met hem aan de hand was. Hij maakte snel vriendjes in het ziekenhuis, deed niet moeilijk over zijn nieuwe dieet, liet zich dapper lekprikken. En we hielden ons allemaal sterk. Alleen mijn kind spuiten, dat lukte niet direct. Kisten appelsienen heb ik volgespoten, maar dat kleine armpje, dat vond ik vreselijk. Het was Milo zelf die me aanmoedigde, doe maar hoor mama, het doet echt niet pijn.

Nachten heb ik gehuild, overdag hield ik me sterk. Tot onze fantastische diabetesspecialiste Marina Coeckelberghs zei dat ik mijn verdriet wel mocht tonen. Ook aan Milo, want dat we allebei verdrietig waren en het niet aan elkaar wilden laten zien. Dat toegeven, dat was de eerste kleine stap. De eerste stap in een hele lange mars.

Angsten overwinnen, koolhydraten leren tellen, meten, wegen, altijd alert zijn en nooit meer zonder snacks. Het werd allemaal deel van een dagelijkse routine. De eerste schooldag waar meester Luc me direct vertrouwen gaf, de eerste nachtelijke hypo, druivensuiker en koeken, de grote handtas van de mama met een kind met diabetes.

En dan heel geleidelijk het weer loslaten, eens gaan slapen bij oma, die erg ongerust was maar toch haar kleinzoon spoot, logeren bij een vriendje waarvan de ouders de verantwoordelijkheid wilden opnemen, elk jaar opnieuw op school gaan uitleggen dat Milo meestal heel gewoon mee kan doen, maar af en toe wat zorgen nodig heeft. De eerste schoolreis, het diabeteskamp.

Als ik er op terugkijk is het een lange weg geweest.

Maar met steeds meer vertrouwen. Dankzij Milo zelf die nooit moeilijk deed, snel leerde en altijd "flink" was.'

Zondag 13 november, Vlaanderen wandelt in de goede richting tegen diabetes.

Maar ook in 2012 willen wij iedereen aanzetten tot meer beweging, en de jarenlange traditie van wandelen op Wereld Diabetes Dag voortzetten.

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag organiseert de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw wandelingen.

Je kan terecht op 8 verschillende locaties in Vlaanderen.

Provincie Antwerpen - Oostmalle

Provincie Limburg - Beringen - Bree

Provincie Oost-Vlaanderen - Herzele

Provincie Vlaams-Brabant - Halle

Provincie West-Vlaanderen - Avelgem- Brugge - Middelkerke

Omdat beweging belangrijk is en omdat wij op die dag ook duidelijk willen maken dat diabetes ook in Vlaanderen leeft.

Trek je wandelschoenen aan en wandel mee!

Waar kan je terecht.

Voor alle informatie kan je terecht op www.diabetes.be of vraag de uitgebreide folder aan met alle informatie op het nummer  0800.96.333 van de gratis Diabetes Infolijn. Het nummer in Vlaanderen waar je ook terecht kan met al jouw vragen over diabetes.

Er zijn 8 verschillende initiatieven verspreid over gans Vlaanderen, overal zijn er korte wandelingen voorzien voor wie het voor de eerste keer wil proberen, maar ook de geoefende wandelaar komt aan zijn trekken. Op de verschillende locaties is de nodige omkadering voorzien, waardoor ook de mogelijkheid tot contact met anderen wordt geboden. Je kan er ook kennismaken met één van onze vele vrijwilligers die je graag de werking van onze vereniging zullen uitleggen.

Wandel mee!

En toon Vlaanderen en alle beleidsmakers dat diabetes dringend aandacht nodig heeft.

Tot op 13 november

***

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw is een themavereniging die al 69 jaar lang diabetes centraal stelt.

Samen met meer dan 23.000 leden en meer dan 500 vrijwilligers (mensen met diabetes én zorgverleners) is de Vlaamse Diabetes Vereniging over gans Vlaanderen actief.

Via lokale afdelingen en verschillende werkgroepen engageert de Vlaamse Diabetes Vereniging zich op 4 terreinen:

1. Verstrekken van kwalitatieve informatie over de preventie en de behandeling van diabetes

2. Verdedigen van de belangen van iedere persoon die met diabetes geconfronteerd wordt

3. Mensen met diabetes samen brengen

4. Het wetenschappelijk onderzoek naar diabetes steunen

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel