Rijksvoorlichtingsdienst

Atsma bezoekt China met Nederlandse handelsdelegatie

Van maandag 14 november tot vrijdag 18 november brengt staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu samen met 26 Nederlandse bedrijven een werkbezoek aan Shanghai, Bengbu en Beijing. Het doel van het werkbezoek aan China is om samen met de bedrijven de langlopende relatie met China verder te verstevigen. Het bedrijfsleven vertegenwoordigt de sectoren luchtvaart, luchthavenontwikkeling, verkeersmanagement, bodemtechnologie, waterbeheer en milieu.

Shanghai

China is één van de meest dynamische economieën ter wereld met voor Westerse begrippen zeer hoge groeicijfers. China investeert daarom al jaren veel in infrastructuur, duurzaam transport, logistiek en waterbeheer. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die zich deze week op verschillende seminars presenteren. Zo opent de staatssecretaris in Shanghai een seminar waar tussen Nederlandse en Chinese bedrijven en overheid gesproken wordt over verkeersmanagement. China is sinds kort 's werelds grootste automarkt. Er rijden nu 95 miljoen auto's rond, over twee jaar zijn dat er 130 miljoen. China heeft veel techniek en kennis nodig om de groei van het verkeer in goede banen te leiden. Verder heeft de staatssecretaris met de Taihu Basin Autority een werkbespreking over waterbeheer van Shanghai en omstreken en bekijkt hij de lokale waterhuishouding op de Huangpu River.

Bengbu

In de stad Bengbu wordt op dinsdag 15 november een werkbezoek gebracht aan het stroomgebied van de Huaihe rivier. De stroomgebieden Rijn en Huaihe lijken erg op elkaar. Beide rivieren ontstaan in de bergen en hebben een snelle afstroom naar een dichtbevolkt laagland dat gevoelig is voor overstromingen. Nederland en China kunnen om die reden veel van elkaar leren. Rijkswaterstaat en de Huaihe Commissie sluiten daarom een overeenkomst waarin zij een samenwerking aangaan voor de komende drie jaar. De staatssecretaris brengt een bezoek aan de Water Gates (Chinese variant op de Deltawerken) waarmee de Huaihe rivier wordt gereguleerd voor watergebruik, navigatie, elektriciteitsopwekking, hoogwaterbescherming en wegverkeer.

Beijing

In Beijing spreekt Atsma op 16 november in de ochtend met zijn collega Jiao Yong, vice minister van Water Resources. Er wordt een overeenkomst tussen Water Resources en Rijkswaterstaat getekend. Hierin wordt afgesproken dat de goed lopende kennissamenwerking opnieuw vijf jaar wordt voorgezet. Vervolgens vertrekt de delegatie naar het kantoor van de AQSIQ, de Chinese Inspectiedienst waar gesproken wordt over de controle bij de export en vervoer per schip van Chinees vuurwerk naar Nederland. Op donderdag vinden er nog verschillende seminars plaats met de bedrijvendelegatie over onder andere luchthavenontwikkeling en bodemtechnologie/sanering.