Ingezonden persbericht


Merisant zet in op marktleiderspositie in tafelzoetstoffen Europese goedkeuring gebruik stevia

Amsterdam, 14 november 2011 - De Europese Commissie heeft op EU-niveau de richtlijn van het gebruik van Stevia-extracten (steviol glycosiden) als zoetstof en als voedingssupplementen goedgekeurd. Deze goedkeuring betekent voor Merisant, de wereldwijde marktleider in tafelzoetstoffen, dat haar op stevia gebaseerde tafelzoetstof Pure Via voor de Nederlandse consumenten beschikbaar komt vanaf 2 december 2011.

Pure Via is vanaf 2 december verkrijgbaar in poedervorm en klontjes bij de meeste grote retailers en speciaalzaken in Nederland, die samen meer dan 80% van de voedselconsumptie voor hun rekening nemen.

In Nederland wil Merisant binnen één jaar na de lancering marktleider zijn. Merisant verwacht dat de totale markt in caloriearme zoetstoffen met zo'n 15% groeit door toevoeging van natuurlijk caloriearme zoetstoffen aan het segment. Daarnaast verwacht Merisant dat de op stevia gebaseerde producten over twee jaar een aandeel van 30% hebben in de totale zoetstofcategorie. Sinds de op stevia gebaseerde zoetstoffen in Frankrijk gelanceerd werden, heeft Merisant daar al een marktaandeel van meer dan 80% behaald met zelfs de helft nieuwe consumenten op de zoetstofmarkt.

Op stevia gebaseerde zoetstoffen zijn al goedgekeurd voor gebruik in andere markten waaronder de VS, Japan, China, Australië en Frankrijk(1), waar Merisant geniet van een groot succes. In de Europese markt van zoetstoffen gaat zo'n $ 500 miljoen om. Verwacht wordt dat de markt voor op stevia gebaseerde zoetstoffen volgend jaar in Europa groeit met $ 100 miljoen.

De oorspronkelijk uit Paraguay en Brazilië afkomstige stevia plant wordt al eeuwenlang gebruikt als zoetstof. De mogelijkheden van het stevia-extract als zoetstofcomponent zijn aanzienlijk, omdat de zoetkracht van nature tot 300 keer hoger ligt dan suiker en het weinig calorieën bevat.

Pure Via biedt een caloriearm alternatief voor suiker om op een natuurlijke manier toch te genieten van zoetheid en past daarmee in een gezond voedingspatroon en levensstijl.

Hugues Pitre, Vice-President & Managing Director EAME van Merisant, legt uit: "Merisant is de wereldwijde marktleider op het gebied van tafelzoetstoffen en in Frankrijk hebben we in deze nieuwe markt al een vooraanstaande positie kunnen verzekeren. Op basis van onze rijke erfenis van onderzoek en expertise in het perfectioneren van de toepassing van stevia-extracten in zoetstoffen, en onze flinke investeringen in Nederland, hebben we er alle vertrouwen in dat we een soortgelijk succes met Pure Via op de Nederlandse markt bereiken in de komende maanden."

(1) In Frankrijk is de verkoop van stevia zoetstoffen sinds hun lancering in 2010 verhoogd met ¤ 116 miljoen, wat overeenkomt met zo'n 30% van de totale zoetstofmarkt. In Frankrijk is Pure Via marktleider met 5 miljoen verkochte producten en een verkoopwaarde van ¤ 10 miljoen.

###

Over Merisant
Merisant werd in 2000 opgericht voor de productie en verkoop van de meest populaire tafelzoetstoffen ter wereld, Equal en Canderel, en meer dan een dozijn andere producten. Met meer dan 500 werknemers wereldwijd is het bedrijf zeer divers, geïnspireerd en toegewijd aan het blijven uitbouwen van het grote succes van deze gerespecteerde en populaire merken. De groep is nu eigenaar van 19 merken in meer dan 90 landen. Vanaf het allereerste begin probeert Merisant de lat steeds hoger te leggen, door continue wereldwijde groei, het vergroten van de afzetmarkt met nieuwe producten en het verbeteren van de productiviteit door middel van technologische vooruitgang. De groep streeft ernaar producten te ontwikkelen die inspringen op de specifieke behoeften van consumenten en hen helpen hun dagelijkse leven te verbeteren.