VerkeersInformatieDienst

Westbuis Velsertunnel tot dinsdagmorgen volledig afgesloten

14 november 2011, 13:51
De westbuis van de Velsertunnel in de A22 Beverwijk - Velsen zal nog tot dinsdagmorgen 05:00 uur afgesloten blijven. Rijkswaterstaat heeft tot die tijd nodig om het vernieuwde afwateringssysteem gereed voor gebruik te krijgen. Tot die tijd zal het verkeer in beide richtingen door de oostbuis geleid worden. Dit betekent dat de grote stroom verkeer op de A22 in beide richtingen slechts een rijstrook te beschikking heeft.

Traditioneel krijgt de Velsertunnel tijdens de avondspits in noordelijke richting Beverwijk het meeste verkeer te verwerken. De VerkeersInformatieDienst verwacht dan ook een hoop vertraging voor het verkeer in noordelijke richting tijdens de maandagavondspits. In zuidelijke richting is er 's middags en 's avonds minder aanbod, maar ook daar moeten weggebruikers rekening houden met vertraging. In de loop van de maandagmiddag leek het erop dat de werkzaamheden dusdanig gevorderd waren dat er tijdens de avondspits wellicht een rijstrook in de westbuis beschikbaar zou komen. Dit bleek echter een ongegrond gerucht.

Al vanaf woensdagmiddag 15:00 uur kreeg het verkeer in de Velsertunnel te maken met forse vertragingen. Bij een controle aan de tunnel bleek het afwateringssysteem niet meer aan de veiligheidseisen te voldoen. Op meerder plaatsen zijn ten behoeve van afwatering roosters ingegoten in het asfalt. Twee van deze roosters - gelegen aan het begin van de westbuis van de Velsertunnel - bleken los te liggen in de betonnen behuizing. Rijkswaterstaat wijdt dit aan slijtage. Omdat er verkeer over de roosters rijdt, slijt de behuizing onder het asfalt. Hierdoor komen de roosters los te liggen. Er bestaat een mogelijkheid dat, zolang er verkeer over de losse delen blijft rijden, de roosters `eruit gereden' kunnen worden. De roosters kunnen hierdoor bijvoorbeeld rechtop komen te staan, of een gapend gat in de rijbaan achter laten. Dit levert uiteraard een onwenselijke, verkeersonveilige situatie op.

Om dit voor te zijn besloot Rijkswaterstaat om in eerste instantie geen verkeer meer toe te laten op de rechterrijstrook in de tunnelbuis richting Haarlem. Vanaf vrijdagavond 20:30 uur werd begonnen met de herstelwerkzaamheden, waarvoor de hele westbuis afgesloten werd. Door middel van zogenaamde Dynamische Route-informatie Panelen (DRIP's) op verschillende plaatsen worden de weggebruikers op de hoogte gesteld van de ontstane situatie. Deze staan er puur ter informatie. Alternatieve routes zijn nauwelijks voor handen rond de A22.

Met name tijdens de door mist geteisterde maandagochtendspits hadden weggebruikers veel vertraging voor de Velsertunnel. Vanaf 07:00 uur tot 10:30 uur stond er een hardnekkige file in zuidelijke richting. Het kostte automobilisten ruim een half uur extra om de bottleneck te passeren.

Zodra alle werkzaamheden aan het afwateringssysteem afgerond zijn, kan het verkeer in beide richtingen weer gebruik maken van de volledige rijbaancapaciteit. Rijkswaterstaat hoopt dit dinsdagmorgen ruim voor de ochtendspits voor elkaar te hebben. Tot die tijd raadt de VerkeersInformatieDienst aan de actuele verkeersinformatie goed in de gaten te houden en hier eventueel uw reis op aan te passen.