Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 november 2011

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) over twee Israëlische wetsvoorstellen die beperkingen opleggen aan Israëlische NGO's.

aan de minister van Buitenlandse Zaken


1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat men in Israël voornemens is wetsvoorstellen te behandelen die grote beperkende gevolgen kunnen hebben voor de werkzaamheden van Israëlische ngo's http://www.haaretz.com/news/national/israeli-ministers-back-bills-to-limit-funding-for-human-rights- ?


2. Deelt u de mening dat vreedzame maatschappelijke groepen ook in een democratie bescherming genieten en recht hebben op vrijheid van meningsuiting, het recht hebben van vereniging en vergadering en in staat moeten zijn (vreedzame) activiteiten te ontplooien? En zo nee, waarom niet?


3. Deelt u de zorgen over deze wetsvoorstellen die forse financiële restricties en een beperking in politieke ruimte voor Israëlische NGO's tot gevolg hebben? En zo nee, waarom niet?


4. Bent u van mening dat dit niet past binnen het liberale beleid dat de Israëlische overheid voert ten opzichte van de maatschappelijke organisaties binnen Israël? En zo nee, waarom niet?


5. Op welke wijze heeft u uw zorgen over deze ontwikkeling, die strijdig is met het huidige liberale beleid van de Israëlische overheid en met de Nederlandse opvatting over de belangrijke rol van het maatschappelijk middenveld als het gaat om het opkomen voor de mensenrechten, met uw Israëlische ambtsgenoot geuit?


6. Op welke wijze heeft u uw zorgen kenbaar gemaakt in EU-verband?


7. Welke stappen onderneemt u om in EU verband te komen tot een gezamenlijke verklaring over het voornemen van de Israëlische regering?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag