Ingezonden persbericht


Intel viert 40 jaar digitale revolutie

40ste verjaardag van de Intel 4004, 's werelds allereerste microprocessor

SAMENVATTING

· Op 15 november 2011 viert de Intel 4004, 's werelds allereerste commercieel verkrijgbare microprocessor, zijn 40ste verjaardag.
· De microprocessor is de 'verborgen intelligentie' van onze moderne wereld; het brein dat miljarden apparaten en systemen die we dagelijks gebruiken, voorziet van intelligentie.
· De microprocessor is de drijvende kracht achter de digitale revolutie die onze samenleving de afgelopen vier decennia volledig heeft veranderd.
· Innovaties in microprocessors vormen de basis voor een tijdperk met totaal nieuwe mogelijkheden. Een tijdperk waarin apparaten 'contextbewust' worden en meer gaan fungeren als een persoonlijke assistent dan als een traditionele computer.

Kontich, 14 november 2011 - Precies 40 jaar geleden, op 15 november 1971, introduceerde Intel de allereerste, commercieel verkrijgbare microprocessor ter wereld: de Intel 4004. Dit was het startschot van de digitale revolutie. Hoewel de meeste mensen nog nooit een microprocessor hebben gezien, zijn de apparaten waar ze in zitten onmisbaar geworden in ons dagelijkse leven.

Een microprocessor is het 'brein' van computers, telefoons, auto's, camera's, koelkasten, radio's, tv's en talloze andere apparaten die we iedere dag gebruiken. De toenemende mogelijkheden die microprocessors bieden, zijn voor een groot deel te danken aan het feit dat Intel de Wet van Moore in stand houdt. Deze wet voorspelt het tempo waarin siliciumtechnologie zich ontwikkelt. Ze stelt dat ongeveer iedere twee jaar het aantal transistors op een chip verdubbelt (transistors zijn de bouwstenen van een processor). Daarbij nemen de prestaties toe, terwijl de kosten dalen. Het is al veertig jaar de basis voor het businessmodel van de chipindustrie.

Vergeleken met de Intel 4004 is de huidige generatie Intel Core processors ruim 350.000 keer sneller - terwijl het stroomverbruik van iedere transistor zo'n 5.000 maal lager ligt. Tegelijkertijd ligt de prijs van een transistor 50.000 keer lager.

De nieuwe microprocessors die Intel volgend jaar introduceert, zullen opnieuw energiezuiniger en sneller zijn, dankzij de revolutionaire 3-D Tri-Gate transistors die door Intel zijn ontwikkeld en die gebruikmaken een geheel nieuwe transistorarchitectuur. Deze driedimensionale transistors luiden een nieuw tijdperk in voor de Wet van Moore. Ze vormen de basis voor nieuwe innovaties in een breed scala aan apparaten en toestellen.

De toekomst
Het is ongelofelijk hoe drastisch de wereld is veranderd sinds de introductie van de microprocessor, maar het is nog boeiender om na te denken over de toekomst. Een ding is zeker: de digitale revolutie zal met een steeds hoger tempo doorgaan, dankzij de voortdurende ontwikkeling van de microprocessor.

"De vooruitgang die ons de komende veertig jaar te wachten staat, zal alle menselijke innovaties van de afgelopen 10.000 jaar evenaren of overtreffen", zegt Justin Rattner, chief technology officer bij Intel.

De vooruitgang in chiptechnologie leidt tot een tijdperk waarin computersystemen bewust zullen worden van wat er om hen heen gebeurt. Ze zullen in staat zijn om te anticiperen op de behoeften van mensen. Dit zal de manier waarop mensen omgaan met informatiesystemen en -diensten volledig veranderen. Toekomstige, omgevingsbewuste apparaten, van pc's en smartphones tot auto's en tv's, zullen in staat zijn om mensen te adviseren en ze te helpen op een manier die meer weg heeft van een persoonlijke assistent dan van een traditionele computer.

Terugkijken en vooruitkijken: de impact van de microprocessor Ter ere van de afgelopen veertig jaar microprocessorinnovatie en om vooruit te kijken naar de volgende vier decennia, heeft Intel foto's, video interviews, opiniestukken, infographics en ander materiaal verzameld, evenals inzichten en meningen van Intel executives, analisten, futurologen en ingenieurs. Al dit materiaal is te vinden op http://newsroom.intel.com/docs/DOC-2411.

Over Intel
Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel of http://twitter.com/IntelNederland.