Ingezonden persbericht


Persbericht

Gezondere toekomst mensen met diabetes
Totale kosten voor diabeteszorg in 2010 tussen de ¤10 en ¤11 miljard

Alphen aan den Rijn, 14 november 2011 - De kosten van diabetes in Nederland worden nog steeds onderschat. In 2010 waren er meer dan 1 miljoen mensen met diabetes in Nederland, ruim 100.000 meer dan eerder gedacht die de maatschappij gezamenlijk tussen de ¤¬10 en ¤11 miljard kostten aan medische zorg en verlies aan productiviteit. Zonder ingrijpen kunnen de kosten verder oplopen tot ¤16-19 miljard in 2020. De oplossing: dde Nederlandse zorg moet gaan sturen op kwaliteit, niet op volume. Want topkwaliteit bespaart. Dat blijkt uit een onderzoek van Booz & Company onder leiding van voormalig minister van Volksgezondheid professor Ab Klink in opdracht van Novo Nordisk.

In het rapport doet Booz & Company een aantal concrete aanbevelingen die de kosten gerelateerd aan deze ziekte met ¤1,5 tot 2 miiljard in 2020 kunnen terugdringen. Deze schatting is gebaseerd op de momenteel beschikbare cijfers. Nader wetenschappelijk onderzoek is gewenst. 'Diabetes is een persoonlijk ingrijpende aandoening voor mensen en een zware belasting voor de gezondheidszorg en de economie', aldus Ab Klink. 'We moeten meer ruimte bieden aan professionals en patiënt om samen een nog hogere kwaliteit te leveren. Topkwaliteit betekent minder complicaties; minder complicaties betekent een betere gezondheid en dus lagere zorgkosten en langer en productief doorwerken'.

Diabetes is een grote belasting voor de gezondheidszorg en arbeidsproductiviteit in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat er in 2010 meer dan 1 miljoen mensen met diabetes waren, ruim 100.000 meer dan eerder gerapporteerd. De kosten voor hun gezondheidszorg bedroegen tussen de ¤4 en ¤5 miljard. d. De kosten van het verlies aan arbeidsproductiviteit bedroegen nog eens tussen de ¤5 en ¤6 miljard per jaar. Da Daarmee kwamen de totale kosten in 2010 uit tussen de ¤100 en ¤11 miljard. Zonder ingrijpen, is de verwachting daat het aantal mensen met diabetes in de komende negen jaar zal stijgen naar circa 1,4 miljoen mensen in 2020, waarmee de totale kosten voor de maatschappij kunnen oplopen tot ¤19 miljard per jaar.

Voor individuen is diabetes een ingrijpende, chronische aandoening. Met de juiste zorg kunnen de meeste mensen een redelijk normaal leven leiden, maar dat vereist wel een strakke routine van dieet, regelmatig sporten en het dagelijks nemen van medicijnen. Patiënten die afwijken van hun routine kunnen te maken krijgen met ernstige complicaties.

Vergeleken met andere landen is de diabeteszorg in Nederland erg goed te noemen. Maar in hun rapport concludeert Booz & Company dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. Booz & Company komt hiertoe met vier concrete aanbevelingen:
1. Overheid en verzekeraars moeten de handen ineenslaan en economische prikkels ontwikkelen die kwaliteitsverbetering, innovatie, integratie en samenwerking in de diabeteszorg stimuleren. Een intensieve samenwerking tussen specialisten en eerstelijnszorg (huisartsen, apothekers, en fysiotherapeuten) is het toverwoord om deze ziekte beter te kunnen bestrijden. De bekostiging moet deze samenwerking verder stimuleren.
2. Zorg dat werkgevers, en arbodienstverleners een grotere rol op zich nemen in de preventie van en zorg rond diabetes. Bestrijden van diabetes stimuleert de arbeidsproductiviteit in een arbeidsmarkt die fors krapper wordt.
3. Stimuleer de directe omgeving van mensen met diabetes - vrienden, familiie, partners - om een actievere rol te spelen bij het beegeleiden van de persoon met diabetes, met name als het gaat om het volgen van de noodzakelijke protocollen. Het leven van iemand met diabetes vereist een grote zelfdiscipline: regelmatig sporten, het juiste dieet volgen en heel secuur medicijngebruik. Daarbij is een sterk persoonlijk support systeem onontbeerlijk en dat moet beter ontwikkeld worden.
4. Versoepel de regels om voorwaardelijke toegang mogelijk te maken tot nieuwe medicijnen en behandelmethodes die gericht zijn op het verminderen van arbeidsverzuim en het verbeteren van het gebruik door mensen met diabetes.

Piet van der Wal, Directeur Public Affairs van Novo Nordisk is enthousiast over het rapport. 'De vier aanbevelingen van Booz & Company zijn niet alleen noodzakelijk maar ook heel goed te realiseren', aldus Van der Wal. 'Het rapport past goed in de Changing Diabetes strategie van Novo Nordisk. Daarmee willen we bijdragen aan het verslaan van diabetes. Om samen met alle betrokkenen de juiste initiatieven te kunnen ontwikkelen en de slimste acties te starten, is goede informatie een basisvereiste. Dit rapport voorziet daarin. Wij doen dan ook een dringende oproep aan alle verantwoordelijke partijen om de handschoen op te pakken en deze aanbevelingen met voortvarendheid te implementeren'.

De samenvatting van het rapport is te vinden op www.changingdiabetes.nl. Het rapport is aan te vragen via informatie@novonordisk.com.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk is een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met bijna 90 jaar ervaring op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van innovatieve geneesmiddelen, geavanceerde toedieningssystemen en diensten om de zorg en behandeling van mensen met diabetes te optimaliseren. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken. Novo Nordisk heeft meer dan 30.000 medewerkers in dienst in 76 landen en brengt haar producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de NASDAQ OMX Kopenhagen onder het symbool Novo-B. ADR's van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool 'NVO'. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft zo'n 155 medewerkers. Novo Nordisk nam in 2011 de 3e plek van de Nederlandse Great Place to Work lijst in en is 16e geworden bij de Europese ver kiezing van de 25 Best Multinational Workplaces Europa 2011. Ze behoort daarmee tot de beste werkgevers van Nederland in 2011. Meer informatie op www.novonordisk.nl.