Gemeente Heerlen

Wethouder Lex Smeets stopt

Vandaag heeft wethouder Lex Smeets het college medegedeeld dat hij zijn wethouderschap neerlegt. In een brief aan de gemeenteraad verklaart hij zijn besluit:

"Na lang en goed nadenken heb ik het moeilijke besluit genomen om mijn functie als wethouder van de gemeente Heerlen neer te leggen. Dit besluit heb ik genomen in het besef dat geen enkel tijdstip een geschikt tijdstip is en dat er voor Heerlen nog zoveel werk te verrichten en nog zoveel te wensen is.

De stad gaat mij aan het hart en daarom heb ik bijna zes jaar, gepassioneerd, veel van mijzelf gegeven om datgene voor de stad te bereiken waarvan ik dacht dat het goed was. Op dit moment ervaar ik dat de balans te veel is doorgeslagen naar de kant van de stad waardoor ik mijn gezin tekort doe. Ook heb ik mij een aantal keren afgevraagd of dit voor mijzelf op den duur wel vol te houden is. Die situatie, waarin ik voelde de stad èn mijn gezin tekort te doen, leidde tot een voor mij onacceptabele aantasting van de kwaliteit van leven en werken.

Daarom denk ik dat het een goed besluit is om nu te stoppen. Voor de stad omdat er voor mijn gevoel op belangrijke onderdelen van mijn portefeuille een heldere koers is uitgezet waar verder op gebouwd kan worden. Er ontstaat daardoor ook nieuwe ruimte en wellicht ook daardoor nieuwe kansen en mogelijkheden voor mensen, voor processen, voor de stad. Voor mijzelf omdat ik mij nu nog in staat voel om op een andere plek, in een nieuw evenwicht, mijn krachten in te zetten voor zaken in de samenleving die de moeite waard zijn. Ik hoop die plek en kans snel te gaan vinden.

Ik kijk met een positieve blik en met zeer veel voldoening terug op de periode die ik nu afsluit en op wat ik heb mogen doen voor mijn stad Heerlen. Als ik in vogelvlucht kijk naar de afgelopen jaren dan denk ik bijvoorbeeld aan de uitweg in het moeilijke dossier Arcus en aan het tot stand komen van het masterplan Hoensbroek, dat vanaf komend jaar de uitvoeringsfase ingaat.

Dan zie ik de aanpak van MSP die van de grond is gekomen en dan speciaal de bewoners die zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken in de pocketparkjes, de moestuin en de boomgaard en daarmee hun eigen plek in de wijk opnieuw aan het veroveren zijn. Ik denk ook aan het zojuist gestarte experiment Vrieheide en aan de demografische ontwikkeling die wij onder ogen hebben durven zien en die wij op de Rijksagenda hebben weten te krijgen. Aan de culturele lente die verder opgebloeid is en de stad voelbaar rijker maakt. En een hele speciale plek in mijn herinnering bewaar ik voor de woningen voor gehandicapten bij de Corisberghoeve. Een fantastisch bouwproject met respect voor de natuurlijke omgeving. Maar vooral ook een wereld van verschil voor de mensen die er wonen en werken.

Ik wens iedereen die de stad een warm hart toedraagt het allerbeste en heel veel succes bij het nog mooier en sterker maken van deze fantastische stad. Ik zal die beweging bergop op iets meer afstand met evenveel interesse blijven volgen."