CDA


De Rouwe: Structuurvisie moet ook regio's verbinden maandag 14 november 2011

Tijdens de bespreking van de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte met minister Schultz van Haegen heeft Tweede Kamerlid Sander de Rouwe aandacht gevraagd voor de regioâs. In de visie van de minister worden een aantal topsectoren benoemd die gesteund moeten worden. Deze bevinden zich vooral in de Randstad. âHet landelijk gebied is hierdoor wat onderbelicht geraaktâ, aldus De Rouwe. Volgens de CDA-fractie zou de agrarische sector meer aandacht moeten krijgen.

Regioâs waar de verwachting tot bevolkingskrimp aanwezig is vergen, volgens het CDA, meer aandacht binnen de Structuurvisie. De Randstad heeft de mogelijkheden om problemen zelf op te lossen, de regioâs niet en verdienen daarom de aandacht. De Rouwe: âInfraprojecten moeten krimpgebieden juist verbindenâ.

Daarnaast heeft de CDA-fractie aangegeven dat zij wil dat het Rijk meer gebruikt maakt van de kansen die de agrarische bedrijven in Noord-Holland Noord bieden. De Rouwe pleitte ervoor om deze regio de status van landelijke greenport te geven. Met deze erkenning kan de regio meer aanspraak maken op landelijk en Europees beleid en investeringen. âNoord Holland is nu al de grootste producent van de bollen, maar kent daarnaast een enorme agri business die inmiddels andere greenports overstijgtâ. âMet de toekenning van de status greenport erkennen we dit en bundelen we de krachten van de regio en Nederlandâ, aldus De Rouwe. Daarnaast wees hij erop dat er juist in Noord-Holland ruimte is om te groeien.