KRO

KRO Puberruil: Motorcrosser Myren ruilt met transgender Gwennos

Uitzenddatum: 15/11/2011

De 16-jarige Gwennos uit Leiden is geboren in een meisjeslichaam, maar heeft zich altijd een jongen gevoeld. Hij ruilt met de stoere motorcrosser Myren, die zijn hele leven al op Texel woont. In Puberruil ruilen pubers vijf dagen van leven, inclusief ouders, vrienden en school en worden daarmee in een ogenschijnlijk totaal andere en onbekende leefomgeving geplaatst. Centrale vraag is: wat nemen de pubers tijdens hun vijfdaagse verblijf van elkaar over in een voor hen onbekende en soms onbegrepen wereld? Puberruil wordt gepresenteerd door Ajouad El Miloudi.

De 16-jarige Gwennos heeft zich van kinds af aan afgezet tegen alles wat met meisjes te maken heeft: geen poppen, roze jurkjes of andere poespas aan zijn lijf. Op het moment krijgt Gwennos maandelijks pubertijdremmers en mannelijke hormonen toegediend, om uiteindelijk ook uiterlijk een man te worden. De ouders van Gwennos steunen hem volledig in dit proces, al vindt zijn moeder het ook weleens moeilijk dat ze haar kleine meisje kwijt is. Om Gwennos te beschermen tegen pesterijen is hij behoorlijk beschermd opgevoed, zo mocht hij bijvoorbeeld niet op voetbal. Gwennos heeft een grote en gezellige vriendengroep, met wie hij graag voetbalt of chillt op straat. Ook doet Gwennos aan freerunnen en turnen. Gwennos heeft niet bepaald een onbezorgde jeugd gehad en wordt in het dagelijks leven vaak met zijn genderdysforie geconfronteerd.

Hij ruilt met de 16-jarige Myren, een eilander in hart en nieren die zijn hele leven al op Texel woont. Van zijn ouders heeft Myren altijd alle vrijheid gekregen en hij leidt een onbezorgd leventje. Op het eiland kent iedereen elkaar en Myren heeft veel vrienden met wie hij er echte stoere `jongensactiviteiten' op na houdt. Zo toert hij op zijn scooter lekker over het eiland, is hij een fanatiek voetballer en kickbokser, maar zijn passie is de motorsport. Myren is elke zondag met zijn ouders en broertje op de crossbaan te vinden, waar ze op hun crossmotors door de modder scheuren. Myren heeft een vriendinnetje, maar die hoeft niet in de buurt te komen van zijn scooter. `Vrouw aan het stuur, bloed aan de muur'. Myren komt nauwelijks van het eiland af en daarom zijn veel dingen overseas hem onbekend.

Zal Gwennos opbloeien in de omgeving van Myren, waar hij allemaal stoere activiteiten kan doen? En zal hij geaccepteerd worden door de eilanders? En hoe reageert Myren op het feit dat de jongen met wie hij ruilt eerst een meisje was? Kan hij de wereld van het transgenderschap begrijpen?

KRO Puberrruil (afl.6), dinsdag 15 november om 21.20 uur op Nederland 3