Openbaar Ministerie

Relschoppers NEC-Vitesse 15 november voor de rechter

19 oktober 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Het Openbaar Ministerie heeft acht verdachten van openlijk geweld na afloop van de wedstrijd NEC-Vitesse gedagvaard voor de politierechterzitting op 15 november 2011. Vandaag zijn twee verdachten die betrokken waren bij de ongeregeldheden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem. De rechter-commissaris heeft beide verdachten heengezonden. De mannen van 18 en 32 jaar uit Nijmegen worden verdacht van openlijk geweld.

In totaal zijn tijdens en na de wedstrijd twaalf verdachten aangehouden door de politie. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten twee verdachten voor te geleiden, omdat zij documentatie hebben op het gebied van geweld. Zes andere personen (tussen 16 en 39 jaar) worden ook verdacht van openlijk geweld. Zij zijn niet voorgeleid, omdat zij niet eerder met politie en OM in aanraking zijn geweest. Alle acht verdachten van openlijk geweld hebben een dagvaarding ontvangen en moeten op 15 november 2011 voor de politierechter in Arnhem verschijnen. De zaken van twee verdachten die zijn aangehouden in verband met het afsteken van vuurwerk tijdens de wedstrijd worden nog door het OM beoordeeld. Dat geldt eveneens voor de zaak van een 66-jarige man uit Nijmegen die is aangehouden voor het niet voldoen aan een ambtelijk bevel. Een 14-jarige jongen is al eerder door de politie in vrijheid gesteld.

Na de door NEC verloren wedstrijd op zondag 16 oktober keerde een groep NEC-supporters zich tegen de politie. Daarbij werd gegooid met stenen en takken. Vijf politieagenten zijn door het geweld gewond geraakt. Het gedrag van deze supporters wordt niet getolereerd door het OM. Daarom is besloten alle verdachten van openlijk geweld op korte termijn voor de rechter te brengen. Zowel het feit dat er sprake is van geweld tegen mensen met een publieke taak (politie) als het feit dat het geweld voetbalgerelateerd is, zijn voor het OM redenen om hogere eisen te formuleren tegen de verdachten.

Het onderzoek naar de ongeregeldheden is nog in volle gang. De politie beschikt over camerabeelden, die bestudeerd worden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.