Waterschap Aa en Maas

Waterschap controleert waterlopen

De schouw vindt dit jaar plaats vanaf 15 november. Tijdens de schouw controleren de medewerkers van het waterschap de waterlopen op de onderhoudstoestand (juiste profiel, aanwezigheid van obstakels en begroeiing, doorstroming in `duikers'). Bestuurslid Francien van de Ven van Aa en Maas: "Deze jaarlijkse controle is noodzakelijk om een goede waterafvoer in de winter te garanderen. Er valt meer neerslag en we hebben te maken met smeltwater. Dit moet snel worden afgevoerd. Door goed waterbeheer voorkomen we wateroverlast en schade."

De schouw: voor een goede waterafvoer
Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor de watersystemen, de waterstanden en de waterafvoer van oppervlaktewater. Om een voldoende waterafvoer te garanderen, moeten de waterlopen in een goede staat en goed onderhouden zijn. Aa en Maas controleert daarom elk jaar de particuliere waterlopen en perceelsloten. Deze inspectie heet in waterschapstaal `de schouw'.

Waterschap Aa en Maas schouwt de waterlopen en perceelsloten in de derde week van november. Dan zijn de meeste gewassen van het land en moet de natste periode nog aanbreken. Aa en Maas heeft zelf ongeveer 2800 km waterlopen in eigen beheer en onderhoud. De particuliere sloten zijn daarmee verbonden. Het watersysteem moet vooral in periodes met veel neerslag het overtollige water goed kunnen afvoeren. Het is daarom belangrijk dat het profiel van de sloot goed is en dat de begroeiing en obstakels verwijderd zijn. Daarom schouwt Aa en Maas ieder jaar ongeveer 2100 kilometer particuliere perceel- en bermsloten om wateroverlast te voorkomen.

Wat bij tekortkomingen?
Volgens de Keur waterschap Aa en Maas (wettelijk kader) is de aangrenzend eigenaar of een gebruiker altijd verplicht de sloten aan zijn zijde tot op een halve breedte te onderhouden. Als het waterschap nalatig onderhoud aantreft, krijgt de eigenaar het verzoek om binnen 14 dagen alsnog aan de onderhoudsverplichting te voldoen. Als op dit verzoek geen uitvoering volgt, dan voert het waterschap het onderhoud na een hersteltermijn van 7 dagen op kosten van de eigenaar uit.

Wat bij herhaalde tekortkomingen?
Om herhaling te voorkomen registreert het waterschap vanaf 2007 alle overtredingen. Indien het waterschap binnen een termijn van 3 jaar opnieuw nalatig onderhoud constateert wordt ook proces verbaal opgemaakt. De betreffende eigenaar ontvangt dan niet alleen een `vooraankondiging bestuursdwang', maar krijgt ook direct een schikking. Het schikkingsbedrag bedraagt minimaal EUR125,-.

Francien van de Ven: "De praktijk wijst uit dat er door het merendeel van de betrokkenen prima wordt meegewerkt aan de gewenste onderhoudsstaat van de waterlopen. Zo werken eigenaren en het waterschap samen aan een goed werkend en veilig watersysteem." niet wel

Fotobijschrift:
In de winterperiode moeten sloten vrij zijn van obstakels om water snel te kunnen afvoeren. Op deze foto's is te zien hoe het wél en niet moet.