Reed Business Events


Voor alle verpleegkundigen en overige geïnteresseerden werkzaam in de zorgsector

Het Dementiecongres


* Informatie

* Programma

* Inschrijven

* Contact

* Downloads

In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 235.000 mensen bij wie de diagnose dementie is gesteld. Daarnaast zijn er ruim 70.000 mensen die dementeren maar bij wie de diagnose nog niet is vastgesteld. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2050 (bron Alzheimer Nederland).

In toenemende mate zullen Nederlandse zorgverleners geconfronteerd worden met dit ingrijpende ziekteproces. Op het Dementiecongres worden inzichten en oplossingen gepresenteerd waar jij als zorgprofessional mee aan de slag kan, over:

* De effecten van bewegen bij ouderen met dementie
* Communiceren met dementerenden

* Omgaan met probleemgedrag bij dementerenden
* Medicatie en dementie

* De samenwerking met mantelzorgers

* Omgaan met dementerenden met een doodswens
* Hoe je vrijheidsbeperking versneld kunt terugdringen

"Door het bijwonen van een congres kun je bestaande kennis opfrissen en nieuwe inzichten toevoegen. Ook is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met andere beroepsbeoefenaren en je zo te profileren". Een deelnemer aan een van de Nursing-congressen

Inschrijven
09.30 Ontvangst

10.00 Opening door dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 Dementie en beweging
Eric Scherder
Hoogleraar Klinische Neuropsychologie, VU, Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen

10.30 Communicatie met dementerenden
Bob Verbraeck
Trainer en coach, gespecialiseerd in dementie, &Coaching, Amsterdam

10.50 Probleemgedrag bij dementerenden
Theo Hazelhof
Gz-psycholoog, Vitalis Behandelgroep, Eindhoven

11.10 Koffie- en theepauze

11.40 Medicatie en dementie
Rob van Marum
Klinisch geriater en klinisch farmacoloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis, 's Hertogenbosch

12.00 Handreikingen voor het samenwerken met mantelzorgers Anita Peters
Senior projectmanager Wonen Welzijn Zorg, MOVISIE en adviseur/onderzoeker, Expertisecentrum Mantelzorg

12.20 Dementie en vrijwillig levenseinde
Stella Braam
Auteur van 'Uitweg - een waardig levenseinde in eigen hand' (samen met dr. Boudewijn Chabot) en 'Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader'

12.40 Entertainment

13.00 Lunchpauze

14.00 Workshopronde 1

15.00 Koffie- en theepauze

15.30 Workshopronde 2

16.30 Einde

Workshopoverzicht

U kunt twee van de volgende workshops volgen:


1. Communicatie met dementerenden
Bob Verbraeck, trainer en coach, gespecialiseerd in dementie, &Coaching, Amsterdam
Dementerenden krijgen last van geheugenverlies, taalproblemen en gedragsveranderingen, waardoor het communicatievermogen steeds verder achteruit gaat. Ze kunnen zich moeilijker verstaanbaar maken, en begrijpen anderen vaak niet meer. Als de dementie verergert, kan het steeds moeilijker worden om hiermee om te gaan. In deze workshop gaan we in op de oorzaken, en leer je hoe je toch kunt blijven communiceren.


2. Probleemgedrag bij dementerenden
Theo Hazelhof, gz-psycholoog Vitalis Behandelgroep, Eindhoven en Monique de Jong, hoofd psychogeriatrische Afdeling, Vitalis Zorggroep, Eindhoven
Veel dementerenden vertonen probleemgedrag. Dit gedrag levert stress op voor cliënt en verzorgenden. Voorkomen van probleemgedrag is beter dan behandelen. Maar hoe kun je het voorkomen? Welke informatie hebben we dan nodig van een toekomstig dementiepatiënt? Hoe gaan we die informatie verzamelen? Hoe breng je alles in kaart? En wat doe je met deze informatie?


3. Antipsychotica bij dementerenden
Rob van Marum, klinisch geriater en klinisch farmacoloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis, `s Hertogenbosch
Bijna driekwart van de dementerenden in de zorgcentra krijgt psychofarmaca toegediend, van wie 30 procent een antipsychoticum. Psychofarmaca zijn medicijnen die inwerken op het psychisch welbevinden, zoals antidepressiva, slaapmiddelen, kalmerende middelen. Antipsychotica op hun beurt zijn bedoeld voor mensen die aan schizofrenie lijden of last hebben van psychosen. Bij dementerende ouderen leiden deze antipsychotica tot veel bijwerkingen. Bovendien hebben ze een grote kans er aan te overlijden. Tijdens deze workshop krijg je te horen tot welke bijwerkingen en gevaren het toedienen van antipsychotica leidt.


4. Samenwerking met mantelzorgers
Anita Peters, senior projectmanager Wonen Welzijn Zorg MOVISIE en adviseur/ onderzoeker Expertisecentrum Mantelzorg Goede samenwerking tussen mantelzorger, zorgvrager en zorgverlener is, alle positieve ervaringen ten spijt, niet altijd even vanzelfsprekend en gemakkelijk. Maar de noodzaak om het samenspel tussen alle betrokkenen goed vorm te geven, is bijzonder groot. Door het dreigende tekort aan zorgverleners en minder beschikbaar budget wordt de rol van mantelzorgers steeds belangrijker. Wat is er nodig om een goed samenspel, waarin mantelzorger, zorgvrager en professionele zorgverlener ieder zijn eigen inbreng kan hebben, tot stand te brengen? En hoe pakt u dit aan binnen het primaire proces? Na de contouren die in de inleiding worden geschetst, maakt u in de workshop kennis met het SOFA-model (Samenwerken, Ondersteunen, Faciliteren en Afstemmen) als handvat bij het vormgeven van de samenwerking.


5. 'Mijn patiënt is dement en wil dood...'
Stella Braam, auteur van 'Uitweg - een waardig levenseinde in eigen hand' (samen met dr. Boudewijn Chabot) en `Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader'
Zwaar dement en volledig zorgafhankelijk zijn; steeds meer mensen willen dit niet tot het einde meemaken. Zij hopen dat hun hulpverleners helpen bij euthanasie of, als dat niet mogelijk is, bij een vrijwillig waardig levenseinde: stoppen met eten en drinken onder goede verpleegkundige begeleiding of het zelf innemen van een dodelijke combinatie van medicijnen. Deze workshop gaat over die keus, over de haken en ogen, over de soms onduidelijke wetgeving en over de vraag hoe je 'wilsonbekwame' mensen met een oprechte doodswens kunt helpen bij een waardig zelfgekozen levenseinde. Deze workshop is een aanrader voor verpleegkundigen die steeds vaker ouderen met een doodswens zullen verplegen. Hoe ga je hiermee om? Wat te doen? Een workshop door Stella Braam, wier beide ouders wilsonbekwaam waren en naar de dood verlangden.


6. Vrijheidsbeperking versneld terugdringen Elly Duijf, directeur IDé - Innovatiekring Dementie, De Bilt "Eind 2011 geen onrustbanden meer in de ouderen- en gehandicaptenzorg, en fors minder andere vrijheidsbeperkende maatregelen". Dat spraken de branche-, cliënten-, en beroepsorganisaties en de inspectie af in de Intentieverklaring Zorg voor Vrijheid (2008).
Heeft jouw instelling nog een inhaalslag nodig? De afgelopen jaren is er landelijk veel expertise ontwikkeld, waarmee dat snel kan. In deze workshop krijg je hiervoor de gereedschappen in handen.

Inschrijven

Inschrijven Organisatie
Dit Nursing-congres wordt georganiseerd door Reed Business, Events Gezondheidszorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen en overige geïnteresseerden werkzaam in de zorgsector.

Datum
Dinsdag 15 november 2011, van 10.00 - 16.30 uur

Plaats
Het congres vindt plaats in congrescentrum De ReeHorst te Ede. Het congrescentrum ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid (kosten EUR 5,00).

Kosten
Vóór 11 oktober 2011 EUR 199,- (excl. btw.) Na 11 oktober 2011 EUR 229,- (excl. btw.). Abonnees van Nursing en TvZ krijgen EUR 25,- korting. Deze korting geldt alleen voor particuliere abonnees en niet voor instellingsabonnementen. Instellingen kunnen gebruikmaken van een groepsprijs (vanaf 10 personen). Bel voor een abonnement op Nursing of TvZ of voor je abonneenummer naar de klantenservice, tel. 0314-358358. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een congresmap en een congresbundel met lezingen.

Aanmelding
Je kunt je aanmelden tot 8 november 2011. Bij annulering wordt EUR 25,- in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 8 november is annuleren niet meer mogelijk. Wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen en de workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs en factuur krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren - separaat - toegestuurd.

Accreditatie
Het Dementiecongres is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden.

Informatie
Heb je vragen over het congres of over de aanmelding? Bel dan met Reed Business, Events Gezondheidszorg, tel. 020-5159608 of stuur een e-mail naar events-gezondheidszorg@reedbusiness.nl.

Inschrijven
Heb je vragen over het congres of over de aanmelding? Bel dan met Reed Business, Events Gezondheidszorg, tel. 020-5159608 of stuur een e-mail naar events-gezondheidszorg@reedbusiness.nl.